Десислава Желязкова е бивш кмет на пловдивския район „Западен”, на чиято територия се намира зоологическата градина. Още през 2015 година тя е подала сигнал в прокуратурата за нарушенията.

„Хаос е меко казано – има прибързване и самозабравяне, защото не знам как с такъв екип от експерти и юристи някой би могъл да допусне такава груба грешка”. Това заяви пред TrafficNews.bg Желязкова по повод повдигнатото от прокуратурата обвинение на кмета на Пловдив за престъпление по служба.

Иван Тотев е разследван за това, че без конкурс и количествено стойностна сметка е възложил на пловдивска фирма изграждането на зоокъта в града. По този начин на Община Пловдив са нанесени вреди за 1 милион лева. До момента са разпитани 14 свидетели и е изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на зоокъта.

„Имам послание към г-н кмета, защото обича да повтаря думите чест и достойнство, мисля че е време достойно да си подаде оставката”, заяви още Желязкова.

Какво каза още тя, както позицията на прокуратурата и позицията на кмета Иван Тотев – вижте в новинарския обзор на ТРАФИК ТВ:

 

Обвинението срещу пловдивския кмет гласи, че е нарушил Закона за обществените поръчки. Според прокуратурата Иван Тотев пряко се е договорил и е сключил договор с фирма „Запрянови 03” с цел да набави облага за дружеството в размер на 1 милион лева. Това е станало без за зоокъта да има одобрен идеен инвестиционен проект или количествено стойностна сметка.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. От общинския пресцентър разпространиха позиция на кмета, в която се казва: „Досъдебното производство продължава. Не коментираме, защото трябва да изчакаме приключването. Нямаме основания да се притесняваме. В същото време авторът на сигнала настоява кметът да си подаде оставката.”

„Наблюдаващият прокурор по делото ще реши да поиска отстраняването от длъжност на кмета на Пловдив Иван Тотев”, заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова на извънреден брифинг.  Тя каза още, че според обвиненията Тотев може да получи между 3 и 10 години затвор, както и забрана за заемане на публични постове.