„Да живееш в културната столица на Европа,  но в близост до огромно сметище“, така озаглави писмото си до няколко институции в Пловдив семейство, което живее в жилищен комплекс „Оазис 4“ в Кючук Париж. Причината е проблем с боклука, който продължава от месеци. От ТrafficNews.bg не веднъж сме сигнализирали за проблема, като в резултата на недоволството на жителите, контейнерите в района бяха удвоени. Оказа се обаче, че и това не е достатъчно и боклукът продължи да се трупа – къде в кошовете, къде около тях или просто някъде в района.

Мизерия на паркинг в Кючука! Контейнерите празни, а пред комплекса – сметище СНИМКИЗапочва проверка кой е виновен за натрупаната камара боклуци

Ето и каква е позицията на семейство Докови, като те са я изпратили и до директора на „Чистота“ Иван Стоянов и кмета на район „Южен“ Борислав Инчев. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

„Приложени, изпращаме Ви снимки с днешна дата на „изгледа“ от „Оазис 4“ и сметището, което го обслужва. На 300 до 500 метра от „Оазиса“ компетентно създадоха сметище, което обслужва над 2000 семейства!

Повече от два месеца след като занимaвахме с проблемното сметище кмета на Община Пловдив, кмета на район Южен – община Пловдив и директора на ОП „Чистота“, положението драстично и ежедневно се влошава.

„Мерките“, които взеха от „Чистота“ е да сложат двойно повече съдове за отпадъци, забележете пред дома ни и те вече са 11 броя.

За сведение на директора на ОП „Чистота“ се случва по 6-7 кофи да са празни, със затворени капаци, а около тях да е планина от боклуци. Вижте снимките.

Районните отговорници не докладват ли на директора на ОП „Чистота“, че мярката с допълнителните съдове, които е поставил е неефективна. Те стоят празни. Явно хората поставят отстрани отпадъци, разчитайки на разделно събиране.

Всяка нощ точно в 4,15 часа, камион на „Чистота“ с невъобразим шум събира боклука от кофите, но огромните купчини кашони, стиропори, найлони и всякакви други отпадъци около казаните се трупат със седмици и се разпиляват на все по-голяма площ!

Проблемът е изключително сериозен и поради факта, че тези 11 броя съдове за отпадъци и огромните купища около тях са поставени, без за тях да има предвидено място – ДЖОБ – на самия път, сред стълпотворение от коли и стеснявайки и без това твърде тесния за този непрекъснат поток коли път!!! Създават се ситуации за пътно транспортни произшествия, тъй като колите правят маневри пред кофите, за да изхвърлят боклука, а кофите не са на отбивка, а на самия тесен път, по който минават вече и скоро заселилите се в новооткрития източен край на „Оазиса“. Колите се виждат на снимките.

По пряката пътека от „Оазиса“ до спирката на ул. „Димитър Талев“ и на самата спирка бързащите за работа сутрин, които не пътуват с коли изхвърлят торбички, явно не им се прави отбивка от 1 км. От „Оазиса“ до кофите за смет и до спирката.

Защо не дойде някой на място, за да види за какво става въпрос?

Излезте от канцелариите господа еколози и общинари.

Ще продължаваме да пишем, ще пишем до медиите и отворени писма със снимки, ще извикаме телевизията да снима, защото сме сигурни, по-скоро искаме да вярваме, че отговорните хора ще намерят решение на проблема, който не е намерил своето решение преди подписване на Акт-16 и преди нанасянето на хиляди семейства в „Оазиса““

Припомняме, че общинско предприятие „Чистота” е пуснала обществена поръчка за 3 млн. лева за закупуване на подземни контейнери за смет в Пловдив.

Освен централна градска част, идеята на Иван Стоянов е подобни контейнери да бъдат сложени и край големите жилищни комплекси, които изпитват проблеми с казаните за смет.

“Контейнер от 5 кубика замества 5 обикновени казана. Край комплекс „Оазис” например, ще сложим три и там проблемите би трябвало да се изчистят”,обясни директорът на ОП “Чистота“.

Подробности за подземните контейнери вижте тук:

Вкарват контейнерите за боклук под земята в центъра на Пловдив с 3 млн. леваПокрай големите жилищни комплекси също ще бъдат сложени подобен тип съоръжения