Уникалната гробница на Малетепе край Пловдив, която е най-високата в Европа от този тип, е възможно да е на римски император. Това заяви доц. Костадин Кисьов, който заедно с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов разгледаха археологическия обект.

Според Кисьов все още се издирват гробници на двама римски императори, от този период, и не е изключено тук да е положен един от тях. Другата възможност е тя да е на един от последните тракийски владетели на одрисите. Очаква се това да се потвърди при изкопните дейности, които предстоят.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата ще даде пълна подкрепа на екипа на доц. Кисьов, а комплексът тук ще е уникален на е само за Пловдив, България, но и за целия свят.

„Няма да си играем на части. Догодина е пикът на Европейска столица на културата, като обектът с музей и всичко останало би трябвало да е готов до есента на 2019 година. Това ще е добър подарък за Пловдив и Европа. Това са обекти, които не можем да форсираме. Виждате – разкриват неща с четки. Но грубата работа ще я направим бързо – булдозери, багери, всичко каквото е  необходимо на археолозите“, каза премиерът.  Той заяви, че всички тези средства, които се влагат в археология един ден ще се изплатят не само като пари, но и ще вдигат огромно самочувствието на българите.

Очаквайте подробности!

Борисов впечатлен от най-голямата могила на Балканите, изтъкна значимостта на Пловдив СНИМКИПремиерът дойде в Маноле, за да се запознае с историческото откритие на Малтепе