Работа по уникален за Пловдив проект е започнал областният управител Здравко Димитров. От няколко месеца той проучва възможностите да събере голяма част от държавните звена в нов административен център, към който ще има и кампус за служителите.

„В момента има държавни учреждения, които са под наем, като всяка година се дават по 750 000 лева за наеми. Държавата разполага с терен в район „Южен”, който е с големина от 4 дка, като на него ще се построят офиси, апартаменти, зали и други помещения”, заяви губернаторът за TrafficNews.bg.  Той обясни, че идеята е в него да бъдат разположени тези структури на държавата, като има различни варианти за строителството на комплекса. Един от тях е той да бъде вдигнат на обезщетение.  

„Разговарях с премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройство, които одобриха идеята за този проект. Очакваме да мине и през гласуване в Министерския съвет до края на годината”, каза Димитров. Според него това ще бъде огромен плюс за гражданите на Пловдив и областта, тъй като много служби ще бъдат позиционирани в една сграда. Така няма да им се налага да обикалят целия град, за да ходят от едно учреждение в друго.

Освен административна част с офиси, ще бъде изградена и жилищна част, чиито апартаменти ще станат ведомствени.

„Заплатите не са толкова високи в администрацията, това ще е един плюс към службата. Това е начинът да задържим младите хора в администрацията. Постоянно идват студенти да се обучават, а ние няма с какво да ги задържим тук . Така младите ще имат евтини жилища и ще работят и живеят на едно място”, обясни областният управител.

Очаквайте интервю с областния управител Здравко Димитров!

Снимка: Илюстративна