Националната агенция на приходите запечата зала на културен център в Пловдив, научи TrafficNews. От фондация „Елизиум“, под която е регистриран центъра обаче, са категорични, че НАП е погазила правата им и им е причинила неимуществени вреди. А в ядрото на казуса се оказва един турнир по шах, организиран от председателя на СБФШ Атанас Куртенков, който твърди, че във фундамента на данъчната проверка стои користно желание за саботаж.

Припомняме, че основаната преди месеци фондация „Елизиум“ бе вписана в „черния“ списък на приходната агенция, където попадат обекти, функционирали в нарушение на данъчното законодателство. Като последствие центърът, находящ се в Стария град, бе обявен за запечатване. Медията ни се свърза със собственика на сградата, където се помещава културният център - София Пиасковски, която категорично отрече да извършва дейност в разрез със закона.

Как обаче се стигна до залепване на надпис „СТОП“ на вратата на „Елизиум“ - разказват пред TrafficNews Писковски и Елисавета Новакова – стопанисващи културния център, и Атанас Куртенков, организатор на турнира, по време на който е реализирана данъчната проверка.

Заплашиха със запечатване културен център на пловдивска фондация, заради 18 лв. в касичка"Елизиум" е предоставил ателието си безвъзмездно за турнир по шах

Предисторията

На 11 март 2023г. помещенията в сградата на ул. „Душо Хаджидеков“ в Пловдив били предоставени от собственика на фондацията на  председателят на БФШ. За следното има сключен и договор за безвъзмездно ползване, предоставен до медията ни. В турнира се включили близо 50 души от 6 до 86 годишна възраст, всичките допуснати безплатно до участие, разказва Куртенков.

„През януари направихме турнир по шах в Пловдив, който стана страхотен и след него имаше голям интерес. През март очаквахме голям брой хора да дойдат – включително и от други държави. Всичко го правим, защото обичам шаха. Бяхме разпределили хората в зали, като в едно от тях има обособена кухня за лично ползване. Там хората можеха, след като свършат партията, да отидат и да пийнат чай или кафенце, да хапнат домашен кекс, приготвен от Ели (бел.ав. Елисавета Новакова). Не взимахме пари за това“, разказва още председателят на БФШ.

В допълнение Новакова споделя, че встрани е имало касичка, в която присъстващите на безплатния турнир са имали възможност да оставят дарения. Имало е препоръчителна стойност, но не и задължителен минимум.

„Имаше хора оставяне по 2 лв., други по 50 ст. Никой не е бил задължен да дава пари, а в случай че иска да подпомогне дейността ни и това, което правим за тях. Аз съм живяла в Германия дълги години и събирането на дарения там е нещо нормално. В България няма такава практика, хората не го разбират това. Целта е да си набавя консумативи, с които следващия път да ги посрещна – препарати, тоалетна хартия и прочее. Никой не печели от тази дейност, няма и да забогатея от тези пари“, казва Новакова.

Какво установяват инспекторите на НАП

Справка на TrafficNews в документацията, издадена от инспекторите на НАП по време на проверката, показва, че инспекция на „Елизиум“ е извършена в 13:20ч. на 11 март.

„При проверката била извършена контролна покупка на 1 брой кафе и 1 брой чай на обща стойност 2,00 лв., платени в брой от Мария Радулова – проверяващ, на лицето, работещо в обекта Елисавета Новакова – директор на фондацията, за която покупка не се е издал фискален бон от ФУ, нито ръчна бележка от кочан, отговарящ на изискванията на МФ“, се посочва в заповедта за налагане на ПАМ (принудителна административна мярка).

След легитимация нападжиите установили, че фондацията не разполага с фискално устройство, което всъщност е и причината за наложената мярка запечатване. Въпросната ПАМ е наложена с разпореждане за предварително изпълнение, иначе казано запечатване на обекта 14 дни след издадения акт.

По обосновка в протокола НАП е наложила принудителната мярка в условия на предварително изпълнение заради 18 лв., тъй като е счела, че „Ако не бъде допуснато предварително изпълнение на ПАМ, съществува вероятност да се извърши ново нарушение, а опасността за фискалния ред при констатирана подобна практика, водеща до отклонение от данъчно облагане би била непосредствена“. По-нататък в бланкетния документ пише, че мотив за това е „защита на особено важния държавен интерес“.

Според инспекторите се касае за „опит да се прикрие продажба на храни и напитки като дарение“.

Какво е становището на основатели на фондация „Елизиум“, на която е издаден актът

София Пиасковски и Елисавета Новакова споделят пред наш репортер, че чувстват правата си погазени и са жертва на психически тормоз.  Директорът на фондацията твърди, че заради некоректно поднесен акт и липса на съставен и предоставен АУАН, те не са успели да спазят важни срокове, който са ключови при понасяне на въпросната принудителна мярка. Много често в практиката си обаче приходната агенция издаването на АУАН следва след прилагане на "Запечатване". 

Това беше частна сбирка, на територията на частен имот. Ние сме решили да предоставим на хората да пийнат нещо, не сме им го продавали. Все едно някой да дойде вкъщи на проверка и да ми запечата задния двор. При това заради 18лв., дарени като благодарност от хората, на които сме предоставили терен“, споделя Пиасковки – собственик на етаж от сградата, която предоставила за безвъзмездно ползване към Куртенков.

От думите ѝ става ясно, че те не са съгласни с определението на НАП, че се касае за „търговски обект“. Нещо повече - собственикът на помещенията категорично отрече на територията на сградата да се търгува с каквито и да е пакетирани храни или топли и студени напитки. Поради тази причина не разполагат с фискално устройство.

Бях принудена да подпиша констативния протокол, съставен по време на проверката в обекта. Не бях съгласна с него и исках да го оспоря, но инспекторите ми казаха, че ако не го подпиша в качеството на собственик, няма да получа входящ номер, с който да го обжалвам. Така се наложи да дам подписа си на документ, с чието съдържание не съм съгласна“, разказва Новакова.

Тя споделя, че се опитала да потърси правата си в една от сградите на ТД на НАП в Пловдив, но оттам обявили, че няма служител на адреса и „няма смисъл да ходи“. В рамките на 3-дневния срок, позволен от закона, тя внесла опровержението си, с което поискала отмяна на наложената ПАМ. Междувременно дала съгласие за това кога обектът ще има готовност да изнесе наличното имущество, за да бъде запечатан. След което подписала акт за запечатване, което да бъде приложено за срок от 14 дни. Собствениците не са подали жалба до Административен съд – Пловдив, чието произнасяне е можело да бъде ключово за изпълнение на мярката. НАП обаче бил сезиран от Куртенков. 

„Квинтесенцията е друга..“

Според президентът на Българската федерация по шах Атанас Куртенков обаче – инспекцията на НАП има своето по-различно обяснение и то не лежи в изпълнение на данъчното законодателство. Куртенков е категоричен, че откритото му противопоставяне срещу политически фигури в Пловдив е довело до използване на налични средства за саботаж.

Дни преди инспекцията в свое интервю за пловдивска медия, той разкрил факти, че конкретни чиновниците от градската управа, които отговарят за спорта, отказват да съдействат за провеждане на игри по шах, както и за намиране на Дом на шаха в Пловдив.

"Аз съм играч на шах и ви казвам - тези неща имат логична обвързаност, чиято цел е да се провали турнира ни. Акцията на НАП не беше срещу „Елизиум“, а срещу мен, защото заради „Запечатването“ сега няма къде да проведем другия си турнир, определен за 8 и 9 април“, категоричен е той. 

 „СТОП“

Запечатването на обекта бе извършено на 3 април, а репортер на TrafficNews бе на място, за да проследи събитията. Фондацията бе изнесла предварително инвентара и подготвила обекта по ред. В насрочения час пристигнаха и служители на НАП – Дора Динева и Силвена Балдева, които следваше да изпълнят заповедта. Когато обаче научиха, че представител на медиите присъства, инспекторите напуснаха обекта с думите, че не желаят да бъдат снимани и не са давали подобно съгласие. 

Известно време по-късно те се върнаха в присъствието на полицаи от 4 РУ, на които се наложи да влезнат в ролята на медиатори. След близо два часа разговори, разпалени становища и процедурни изяснявания, последва настояване от страна на собствениците да им бъде предоставен АУАН (Акт за установяване на административно нарушение). Оказа се, че такъв все още не е съставен, но по обяснения на служители на НАП такъв може да бъде издаден и след изтичане на мярка „Запечатване“, като той ще представлява съвсем отделна санкция.

В крайна сметка до сериозна ескалация на напрежението не се стигна, а служителите съставиха протокол за запечатване, който бе подписан от учредителите на културен център „Елизиум“. Обектът на ул. „Душо Хаджидеков“ 2 е запечатан до 17 април, когато изтича и срокът на мярката. Междувременно собствениците имат право да обжалват наложената мярка пред Административен съд-Пловдив. Дали ще го направят обаче, те ще решат след консултация с адвокати, споделиха те.

Изводите от настоящата ситуация оставиха фондацията с горчиви впечатления:

 „Съжалявам тези служители на НАП, защото те бяха тук и се унижиха, изпълнявайки нечие чуждо разпореждане. Държавата работи, за да унищожи тези, които желаят да подпомогнат духовното и нравствено израстване на народа. Всичко това ни демотивира да правим култура, защото откакто сме започнали, ние само се набутваме финансово“, заяви Пиасковски.

Служителите на Националната агенция на приходите запазиха мълчание. Те отказаха и да отговорят и на нашите въпроси.

А настоящата ситуация оставя не само собствениците на запечатани обекти, но и всичко останали с множество въпросителни без отговор. Най-вече – ще успее ли с подобни акции НАП да компенсира загубите от в пъти по-ниското ДДС, събирано през последната година. По изчисления държавния бюджет е бил ощетен със стотици хиляди левове (по сметки на Асен Василев – 400 000лв.) заради по-ниски данъци за частни дружества, наложени като облекчение при COVID пандемията. Вирусът и мерките останаха в историята, докато някои икономически облекчения все още са факт – в частност тези за фирмите.

Остава въпросът дали „изловени“ 18,40лв. в касичка (попаднали там по една или друга причина) са провинение, което заслужава бележка „СТОП“, наложена със спешно принудително изпълнение.