Народният епос за вграждане на млади невести или техните сенки при градеж на къща се предава чрез българския фолклор векове наред. Традицията повелявала най-красивата и работлива девойка да бъде зазидана в основите, с цел градежът да бъде здрав и устойчив.

Очевидно този мотив се е съхранил в паметта на поколенията и вероятно е послужил като вдъхновение за собственика на тази къща, намираща се на улица „Ландос“ в Пловдив. Модерният прочит на фолклорния мотив, извършен от жител на кв. Столипиново изглежда така: Строиш къща, вграждаш в нея електрически стълб и си решаваш проблема с Енергото за цял живот, че и този на близки и роднини, което фактически значи на цялата махала.  

Вадиш няколко кабела и вече раздаваш електроенергия по лично усмотрение. Признаваме, много по-прагматично от вграждането на сенки.

Има обаче общ знаменател между архаичната традиция и съвременния й израз – и двата вида „укрепване“ на имота са си абсолютно незаконни.

И докато правовата държава преди 150 години е била само утопия, то днес на теория имаме такава. 

Ето какво пише и читателка на TrafficNews.bg, която сигнализира за нелепото вграждане на електрическия стълб в жилищна къща:

"Днес, както се разкарвах по ул. „Ландос“ в пловдивския кв. „Столипиново“, се натъкнах на шокираща гледка. По всичко личи, че тези хора нямат страх от съд,  едва ли са поискали разрешение за строеж. Също както всички заведения, ресторанти, фризьорски салони, заложни къщи и магазини за дрехи в целия квартал нямат нужните сертификати за подобни дейности и до ден днешен никой от нашите управници не си прави труда да извърши проверка.“

Надяваме се отговорните институции да се активизират и виновните да бъдат наказани. Може и след празниците, че по традиция всичко живо почива. 

TrafficNews.bg