Невролози от Калифорнийския университет, разположен в Сан Франциско, разработиха имплант, който декодира сигналите на мозъка и ги преобразува в синтезирана реч. Разработката може да стане основа за построяване на невронни речеви протези.

С времето това ще даде шанс за нормално общуване на тези, които страдат от последствията на инсулт или черепно-мозъчни травми. Също така пациентите, страдащи от невродегенеративни болести като склероза, Паркинсон и др. Разработката бе коментирана от служителя в Института по невробиология „Вейл“, професор по неврологична хирургия Едуард Чанг. Според него, за пръв път може да се получават цели фрази, като основата им е мозъчната активност. Това значи, че има напълно реален шанс за създаване на работещо устройство, позволяващо да се възстанови изгубената реч.

Новият имплант се поставя в мозъка на човека, където сканира сигналите. Получените по този начин данни се декодират, а след това се предават на второ устройство. Той го транслира в реч.

Според Едуард Чанг, точността на съпоставянето на анатомията и звука позволява на инженерите да правят съвсем реалистичен виртуален глас за всеки пациент. За това помагат два алгоритъма за машинно обучаване.

Превод и редакция: Trafficnews.bg