Първият в света квартал с нулеви емисии и с къщи, отпечатани на 3D принтер, може да изникне в Ранчо Мираж, щата Калифорния, САЩ. Разположен в долината Коачела, той ще се състои от 15 къщи.

Домовете ще имат слънчеви панели, ще са построени от устойчиви на атмосферни влияния материали и се очаква да имат минимално въздействие върху околната среда, тематичният портал Inhabitat и Technews. Предполага се, че подобни къщи ще представляват интерес за хора, които са „екологично настроени“.

„Това ще бъде първата материализация на нашата визия за бъдещето на жилищата – изградени бързо, достъпни, устойчиво и годни да насърчат околните общности с положителна динамика“, казва Алексей Дубов, съосновател и главен оперативен директор на Mighty Buildings – строително-технологична компания, която ще строи в партньорство с разработчика Palari Group.

Проектът на стойност 15 милиона долара ще използва система от панели, отпечатвани на 3D принтер. Тя е разработена от Mighty Buildings, която твърди, че технологията елиминира 95% от строителните отпадъци.

За да подобрят качеството на въздуха, дизайнерите са решили да интегрират в домовете климатична система с елементи на изкуствен интелект, която пречиства вътрешния въздух от патогени, замърсители, миризми и алергени.

3D-печатът на къщи елиминира 95% от строителните отпадъци
(снимка: Mighty Buildings and EYRC Architects)

Други еко-екстри на домовете ще включват локално филтриране на водата и „циркадно осветление“ (осветление, съобразено с естествения ритъм на сън и будуване). Що се отнася до енергията, слънчевите панели ще генерират достатъчно за захранване на целите къщи – с опция за добавяне на батерии от типа Powerwall и зарядни устройства за електромобили.

Площта на всяка къща ще е около 130-150 квадратни метра. Вътре ще има по три спални, две бани и зона за гости с допълнителни две спални и една баня.

„3D печатът ни позволява да строим по-бързо, по-здраво и по-ефективно, което го прави неразделна част от нашата платформа за рационализиране на процеса на домашно строителство, съсредоточена върху устойчивостта“, коментира Базил Стар, основател и главен изпълнителен директор на Palari.