Най-малко 12 души са ранени в Харков, след като руските сили поразиха многоетажна сграда. Това съобщи кметът Игор Терехов. Сред ранените има и дете. По-рано при нападение с руски дрон са били убити двама души в град Никопол. В Курахово, една от централните точки на бавното настъпление на Русия през украинската Донецка област, един човек е бил убит при руски артилерийски удар. По-късно властите в украинската Сумска област съобщиха, че руски самолети са нанесли удари по енергийна инфраструктура в град Шостка. Впоследствие украинските военни заявиха, че са унищожили 71 от общо 80 атакуващи безпилотни летателни апарати. Изстреляни са били и две управляеми ракети от окупираните части на украинската Луганска област. От своя страна украинският президент Володимир Зеленски заяви, че краят на войната с Русия зависи от „решимостта“ на западните съюзници на Киев да предоставят необходимото оръжие и разрешение за използването му.

„Убеждаваме партньорите си и ще продължим тези дискусии през следващата седмица. Украйна се нуждае от пълни възможности за далечен обсег на действие. Не само нашите собствени безпилотни самолети и ракети, които в момента нямат достатъчен обсег, а всичко, което светът може да предложи за защита от руския терор.“, каза Володимир Зеленски

Междувременно Украйна обяви, че през нощта е поразила два руски склада за боеприпаси в Краснодарския и Тверския край. На свой ред министерството на отбраната на Русия съобщи, че частите за противовъздушна отбрана на страната са унищожили 15 безпилотни летателни апарата, изстреляни от Украйна през нощта и насочени към Ростовска, Курска, Астраханска, Белгородска и Воронежка области. По-късно Кремъл заяви, че няма да участва в никакви последващи действия след организираната от Швейцария „мирна среща на върха“, проведена през юни, тъй като процесът е равносилен на „измама“. От там добавят, че Москва е готова да обсъди „наистина сериозни предложения“, които отчитат „ситуацията на място“.