Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, се срещна днес с британския министър-председател Киър Стармър и с ръководителя на НАТО Марк Рюте в Лондон.

Срещите отбелязват началото на европейската обиколка на Зеленски, по време на която той ще разговаря с ключовите си съюзници в опит да получи по-голяма подкрепа.

Киър Стармър съобщи на генералния секретар на НАТО Рюте, че двамата с Володимир Зеленски са обсъдили плана за победа на Украйна.

„Става въпрос за Украйна, но също така и за защитата на Запада и за това как да останем в безопасност“, каза Марк Рюте. 

Планът на Володимир Зеленски, който на този етап остава таен, трябва да бъде представен на среща на върха за мира през ноември. Датите на срещата обаче все още не са потвърдени от Киев. През последните дни Володимир Зеленски повтори на няколко пъти, че иска да принуди Москва да седне на масата за преговори, за да приеме условията на Киев, припомня АФП.

„Много е важно, че сме в състояние да покажем постоянния си ангажимент да подкрепяме Украйна“, заяви британският премиер Киър Стармър, докато приветстваше украинския лидер.

Обединеното кралство е един от основните поддръжници на Киев от началото на руската инвазия в Украйна. Това е вторият път, в който украинският президент посещава Лондон, откакто лейбъристите поеха управлението на страната.

Европейската обиколка на Зеленски, която също включва посещения в Париж, Рим и Берлин започна на фона на продължаващото настъпление на руската армия в Източна Украйна.  Също така обиколката се случва само няколко седмици преди президентските избори в САЩ, чийто несигурен изход кара Киев да се притеснява дали американската подкрепа ще бъде продължена. 

По-късно днес Володимир Зеленски трябва да проведе разговори с френския президент Еманюел Макрон. След това той ще замине за Рим за разговори с ръководителката на италианското правителство Джорджа Мелони, преди да се срещне с папа Франциск във Ватикана утре сутрин.

Обиколката му приключва в Берлин, където Зеленски ще се срещне с канцлера Олаф Шолц, чието правителство планира да намали наполовина размера на военната помощ за Украйна през 2025 г.

В Германия Зеленски трябваше да участва в среща в американската база "Рамщайн", посветена на отбраната на Украйна, която обаче в крайна сметка беше отложена, след като президентът на САЩ Джо Байдън отмени пътуването си заради урагана "Милтън".