Украинският президент Володимир Зеленски въведе санкции срещу стотици физически и юридически лица, свързани с Русия.

Указът засяга 120 физически и 287 юридически лица, а рестрикциите включват замразяване на активи, забрана на търговски операции, анулиране на лицензи.

Срокът на действие на санкциите е 50 години. Зеленски съобщи, че след масираните руски атаки е възстановено електроподаването в повечето засегнати райони.

Според експерти, цитирани от Би Би Си, опитите на Русия да сринат енергийната инфраструктура на Украйна не са постигнали желания ефект.

На фронта тежките сражения в Донбас продължават, като най-сложна остава ситуацията около Бахмут.

Зеленски отрече участие на Украйна в есенните експлозии по подводните газопроводи "Северен поток". Той счита, че такава информация има за цел забавяне на помощта за украинците.

"Що се отнася до взривовете на "Северен поток, ние нямаме нищо общо с това", каза Зеленски на съвместна пресконференция с министър-председателя на Финландия Сана Марин в Киев на 9 март, предаде "Укринформ". Мисля, че това е само в полза на Руската федерация или има и някои бизнес групи, които са заинтересовани да не бъдат наложени мощни санкции, защото техният бизнес страда, а такива групи може да има не само в Русия", каза Зеленски.