Десетки са загинали при струпване на много хора и блъсканица в израелския град Мерон, областта Галилея, по време на религиозен фестивал, съобщава Би Би Си. До този момент жертвите са 44, а над 150 са ранените, някои от които - в критично състояние. 

Премиерът Бенямин Нетаняху описа случилото се като "тежко бедствие". 

Десетки хиляди хора са били на мястото, за да участват в най-голямото масово събитие в Израел от началото на Covid кризата. Ортодоксални евреи правят поклонение в Мерон, в областта Галилея, всяка година за годишния религиозен празник Лаг Ба-Омер, отбелязван с целодневни огньове, молитви и танци. 

В града е гробницата на равин Шимон Бар Йочай - мъдрец от II век, която се смята за едно от най-светите места в еврейския свят. Организаторите изчисляват, че в четвъртък вечерта в района са пристигнали 100 000 души. Очаква се днес да пристигнат още.

Смята се, че част от поклонниците са се подхлъзнали при слизане по стълби, с което е настанала масова паника и така се е стигнало до стъпкването на жертвите.

В помощ на пострадалите са били използвани и шест хеликоптера.

"Всичко се случи за секунда, хората просто падаха, тъпчейки се. Беше катастрофа!", разказа свидетел. 

Министърът на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до израелския си колега Габи Ашкенази по повод трагедията.

"В тези времена на скръб сърцата и мислите ни са с приятелския еврейски народ‘‘, пише в посланието.