Продукти, продавани от някои от най-популярните фирми за евтино онлайн пазаруване, съдържат токсични вещества, които понякога са стотици пъти над допустимите нива, предупредиха властите в Южна Корея. 

През последните години китайските гиганти, сред които Shein и Temu, набраха популярност по целия свят, предлагайки огромен избор от дрехи и аксесоари на зашеметяващо ниски цени. Тяхното бурно разрастване доведе до засилен контрол на техните бизнес практики и стандарти за безопасност, включително в Европейския съюз и най-вече в Южна Корея, където служители в столицата Сеул провеждат ежеседмични проверки на артикулите, продавани от онлайн платформите, пише 24часа. 

При последния контрол на стоките са били тествани 144 продукта от Shein и Temu, като повечето не отговаряли на стандартите в азиатската страна. Установено е, че някои от обувките, продавани в Shein, съдържат значително високи нива на фталати (химикали, използвани за повишаване на гъвкавостта на пластмасите), като в един чифт те са 229 пъти над допустимото.

“Пластификаторите на основата на фталати влияят върху репродуктивните функции, като например намаляват броя на сперматозоидите, и могат да причинят безплодие и дори преждевременно раждане”, заяви пред агенция Франс прес служител от екипа за опазване на околната среда в Сеул.

Един такъв химикал е класифициран като човешки канцероген от Международната агенция за изследване на рака (МАИР), така че трябва да се вземат специални мерки, за да се избегне дългосрочен контакт с човешкото тяло, предупреждават корейските власти.

“Някои фталати, като ди(2-етилхексил) фталат, или DEHP, са класифицирани като възможни канцерогени за човека от МАИР. Дългосрочната експозиция би могла потенциално да увеличи риска от ракови заболявания, особено в органите, които участват в регулирането на хормоните”, пояснява Навин Кумар Верма, доцент по имунология и клетъчна биология от Училището по медицина “Лий Конг Чиан” към Технологичния университет Нанянг в Сингапур.

Също така в шапките на Shein е бил открит формалдехид - химикал, който често се използва в продуктите за строителство на жилища.

Съдържанието му е било двойно по-високо от допустимия праг.

“Продължителното излагане на формалдехид, особено чрез вдишване, е свързано с повишен риск от някои видове рак, включително рак на назофаринкса и левкемия”, казва доц. Верма. 

В две шишета с лак за нокти, продавани в същия сайт, е установено наличие на диоксан - възможен канцероген за човека, който може да причини чернодробно отравяне и увреждане  на бъбреците. Токсинът е бил в концентрация над 3,6 пъти над допустимата граница. В лаковете е бил открит и метанол 1,4 пъти над нормата. Той е бистра, безцветна течност с характерна миризма и е силно запалим. Метанолът се използва за разтваряне на други химични вещества и се смесва лесно с вода и много органични течности. Излагането на това вещество може да причини дразнене на очите, носа, устата и гърлото. Също така може да доведе до увреждане на черния дроб, да причини главоболие, сърдечна депресия, гадене, повръщане, замъглено зрение, увреждане на зрителния нерв, замаяност и чувство на опиянение, предупреждават от нюйоркската болница Mount Sinai.

От Shein казаха в изявление, че работят в тясно сътрудничество с международни агенции от трети страни за редовно провеждане на тестове и вземане на проби, за да се гарантира, че продуктите им отговарят на стандартите за безопасност, описани в регламента на компанията.

От продавачите в платформата ни се изисква да спазват контрола и стандартите, които сме въвели, както и законите и разпоредбите за безопасност на стоките в страните, в които работим”, добавят те.

Корейските власти също така твърдят, че някои от стелките в сандалите, продавани от китайския онлайн търговец на дребно Temu, съдържат олово, чиято концентрация е 11 пъти по-висока от допустимото. Излагането на този вид метал може да има сериозни последици за здравето. При високи нива на натравяне с олово мозъкът и централната нервна система могат да бъдат значително увредени, което да доведе до кома, конвулсии и дори смърт. Особено застрашени са децата. Ако успеят да преживеят тежко отравяне с олово, могат да останат с трайни интелектуални увреждания и поведенчески разстройства.

“След като получихме известието от градската управа на Сеул, ние незабавно започнахме вътрешно разследване, за да локализираме продуктите с олово. От 11-те идентифицирани, два артикула - чифт сандали и шапка, бяха на нашата марка, а останалите - на продавачи, използващи нашата платформа”, заяви пред медии говорител на китайския сайт за евтини стоки.

“Бързо премахнахме тези обяви от нашия глобален пазар и предприехме действия да усъвършенстваме нашите системи и насоки за търговците, за да гарантираме, че те спазват стандартите за безопасност и местните разпоредби”, поясни той.

През май представители на общинския съвет на Сеул заявиха, че в детските обувки, продавани от Shein, са открити вредни химикали.

Те твърдяха че обувките са съдържали фталати на нива, 428 пъти по-високи от стандартите за безопасност в страната. По това време говорител на компанията заяви, че тя се отнася много сериозно към безопасността на продуктите.

“Работим в тясно сътрудничество с международни агенции за тестване от трети страни като Intertek, SGS, BV и TUV, които редовно провеждат нужните анализи, за да гарантират, че продуктите, които се продават на нашата платформа, спазват всички стандарти за безопасност”, беше дадено като оправдание и в този случай. 

През пролетта Европейският съюз определи Shein и Temu като достатъчно големи, за да попаднат под по-строги ограничения за безопасност. Tе се присъединиха към мастодонти като Facebook, TikTok, X, YouTube в списъка с 23 много големи онлайн платформи, които имат повече от 45 милиона активни месечни потребители в ЕС.

Благодарение на новия си статус считано от септември Shein и Temu ще трябва да прилагат по-строгите правила съгласно Закона за цифровите услуги - една от знаковите нови реформи на блока за защита на европейците в мрежата. Те включват въвеждането на мерки за защита на потребителите от закупуване на опасни или незаконни стоки, с особен акцент върху предотвратяването на продажбата и разпространението на продукти, които биха могли да бъдат вредни за непълнолетни, подчертава Европейската комисия.