Втора експлозия в комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" (TUSAS) в Анкара е станала в рамките на деня, пише CNN Turk. Според турски медии терористите са взривили кола бомба на входа на предприятието и са открили стрелба с огнестрелно оръжие. Престрелката между силите за сигурност и терористите продължава. Има сведения и за взети заложници, вероятно работниците в компанията, които не са успели да се укрият навреме. 

Над района кръжат военни хеликоптери. 

За момента е съобщено за четирима загинали и 14 ранени. Двама нападатели - мъж и жена, са били неутрализирани. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая в профила си в социалната мрежа Екс. Състоянието на трима от пострадалите е тежко, посочи министърът.

"ТУСАШ" разработва вътрешни оръжейни системи, хеликоптери, безпилотни летателни апарати и самолети. Това е една от най-важните компании в областта на отбраната и авиацията в Турция.  

Местни медии съобщават за трима терористи, един от които е жена. Телевизията HaberTurk съобщи, че взривът може да е бил причинен от атентатор самоубиец. Нападателите са пристигнали в комплекса с такси, за което се предполага, че е било взривено при първата експлозия. Терористите са заснети от камери да се придвижват с пушки. 

Йерликая не посочи коя групировка може да стои зад него. Редица нападения в Турция са извършвани от терористичните организации „Ислямска държава“ (ДАЕШ), ПКК (Кюрдската работническа партия) и леви групировки. В момента в Истанбул се провежда Изложение за отбранителна индустрия. Изложението бе открито на 22 октомври и ще продължи до 26 октомври. 

Днешният атентат е извършен броени дни преди националния празник на Турция – 29 октомври, когато ще се честват 101 години от основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Експлозия в централата на турска авиационна компания край Анкара, има загиналиСпоред властите става въпрос за терористична атака