Раздор сред православните църкви. Руската православна църква прекратява изцяло отношенията си с Вселенската патриаршия. Решението беше взето, след като миналата седмица от Константинопол обявиха, че ще признаят независимостта на Украинската православна църква.

Пряка последица от решението на руската църква е забраната енориашите да се молят в храмовете на Константинополската патриаршия. Забраната се отнася най-вече до православните храмове в Истанбул, както и тези на Света гора.

Реакцията на руския висш клир е очаквана след заканата им, че отговорът на действията от страна на Вселенската партриаршия ще бъде адекватен и твърд. Историческото решение беше взето на първото по рода си изнесено заседание на Светия синод на Руската православна църква в беларуската столица Минск.

Решението на ръководния орган последва отмененото миналата седмица решение на Вселенската патриаршия от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия. Освен това, Константинопол сне анатемата от киевския патриарх Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий. Един от тях се очаква да оглави бъдещата единна и независима Православна църква в Украйна.

“Надяваме се, че здравият разум ще надделее и Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна реалност. Но дотогава, докато тези беззаконни и антиканонични решения остават в сила, ние няма да можем да общуваме с тази църква, която се оказва в разкол“, заяви волоколамският митрополит Иларион.

И докато в Киев приветстваха решението на Вселенската патриаршия като удар по влиянието на Москва в Украйна, Москва го прие като враждебно и го определи като най-големия разкол в православната църква от хиляда години насам.

Очакват се и реакциите на поместните църкви, включително и на Българската православна църква, които няма как да подминат този въпрос с мълчание.