Въздушен удар с много ранени в Украйна, сред тях и деца

01.09.2024 22:27 2239 0
Въздушен удар с много ранени в Украйна, сред тях и деца

Най-малко 41 души, сред които и пет деца са пострадали при руски въздушни удари в украинския град Харков, съобщиха официални лица.

Областният ръководител Олег Синехубов заяви, че са регистрирани най-малко 10 отделни руски удара, включително с балистични ракети.

Сред повредените сгради са супермаркет и спортен комплекс в райони, в които жителите ходят всеки ден.

В някои райони хората може да са погребани под развалините и спасителните операции продължават, добави Синехубов и обвини Москва, че „се цели изключително в гражданската инфраструктура“ в града.

„Русия за пореден път тероризира Харков, нанасяйки удари по гражданската инфраструктура и по самия град“, допълни президентът Володимир Зеленски след нападенията.

Нападението идва, след като Украйна предприе вълна от нощни атаки с дронове срещу цели в Русия, където избухна пожар в две енергийни съоръжения. Руските власти не съобщават за пострадали или загинали.

По данни на руското министерство на отбраната над 158 украински дрона са били насочени срещу 15 региона на страната, включително столицата Москва.

Руските военни заявиха, че дроновете са били прихванати и унищожени, но в резултат на атаката в петролната рафинерия в Москва е избухнал пожар в „отделно техническо помещение“, съобщи кметът на града.

Сергей Собянин съобщи, че най-малко 11 безпилотни самолета са били насочени към столицата и околните райони.

По-късно днес украинските сили обстрелваха руската Белгородска област, при което са били ранени 11 души. По-сериозно са пострадали две деца, съобщи губернаторът на региона Вячеслав Гладков.

Гладков написа в „Teлеграм“, че двете  момчета са оперирани, след като са получили сериозни наранявания, като едното е с обширни рани на двата крака. Медиците смятат да ги изпратят в Москва за по-нататъшно лечение.

При нападението са повредени 22 апартамента и осем частни къщи, както и повече от 20 автомобила, каза губернаторът.

 

 

Изпрати новина