Eвгений Пригожин, лидер на руската наемническа група "Вагнер", обяви, че силите му ще напуснат украинския град Бахмут на 10 май, предаде "Ройтерс".

"Заявявам от името на бойците на "Вагнер", от името на командването на "Вагнер", че на 10 май 2023 г. сме длъжни да прехвърлим позиции в селището Бахмут на части на министерството на отбраната и да изтеглим останките от "Вагнер" в логистични лагери, за да ближем раните си", каза Пригожин в изявление.

"Изтеглям частите на "Вагнер" от Бахмут, защото при липса на боеприпаси те са обречени да загинат безсмислено", допълни той.

Стоейки пред телата на десетки, както той твърди, че са негови бойци, убити във войната на Русия с Украйна, Пригожин отприщи псувни, насочени към руското военно ръководство. Той сподели видео, в което заяви, че причината за смъртта на бойците му е липсата на подкрепа от Москва.

„Липсват ни 70% от необходимите боеприпаси!“, казва Пригожин във видео, публикувано в Telegram. 

Осветявайки с малко фенерче труповете, лежащи на открито близо до това, което изглежда е фронтовата линия на войната, Пригожин твърди, че те са жертвите само на ден битка.

„Шойгу, Герасимов, къде... са боеприпасите?“ казва Пригожин, призовавайки руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на руските въоръжени сили генерал Валери Герасимов.

„Кръвта е все още прясна“, казва той, посочвайки телата зад себе си. „Те дойдоха тук като доброволци и умират, за да можете да седите като дебели котки в луксозните си офиси.“

Пригожин, чиято наемническа група "Вагнер" пое все по-голяма роля в конфликта в Украйна, тъй като руските сили се колебаят, беше много забележим на фронтовата линия през последните месеци – където си приписваше заслуги за териториални печалби, особено в битките, бушуващи около източните украински град Бахмут.