Богатите държави не дават на младите семейства достатъчно платена отпуска по майчинство, заключава доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

ООН проучило състоянието в 41 страни с висок или среден стандарт на живот, като използвали данни на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"Всички тези страни са богати в сравнение с останалите по света и могат да си позволят по-щедри социални програми за децата и семействата", казва водещият изследовател в доклада Екатерина Чен.

Резултатите сочат, че само половината от изследваните 41 държави осигуряват препоръчвания от УНИЦЕФ минимум от 6 месеца платено майчинство.

България се нарежда сред лидерите, заемайки третото място с 65 седмици платено майчинство. На първите две места са Естония и Унгария, съответно с 85 и 72 седмици.

Далеч назад са някои от най-богатите страни, като Австралия и Нова Зеландия, които дават само 8 седмици платено майчинство. На последното място са САЩ, където такава практика изобщо не съществува.

Платеното майчинство дава възможност на майките да се фокусират върху правилното отглеждане на децата, докато остават свързани с работното си място, смятат от ООН. Платеното бащинство пък давало възможност бащите да установят по-близка връзка с децата и да придобият по-добра представа за домакинските задължения.

Най-щедри в отпускането на платено бащинство са Япония и Южна Корея, които дават възможност младите бащи да ползват съответно 30 и 17 седмици бащинство.

Девет от изследваните държави изобщо не предлагат платено бащинство.