Най-малко 50 души са загинали днес, прегазени от влак в Северна Индия, предаде Асошиейтед прес, като цитира местен лидер от партията Конгрес. Още 300 са пострадали по първоначална информация. 

Според индийски новинарски сайт, цитиран от ТАСС, в момента на инцидента на релсите по жп линията в околностите на Амритсар, щата Пенджаб, имало между 500 и 700 души, които наблюдавали фойерверки по време на религиозен фестивал, 

Според източника на АП влакът не спрял след инцидента, предаде БТА.

„Имаше много шум, тъй като бяха хвърляни пиратки и фойерверки и изглежда, че не са били в състояние да чуят приближаващия влак“, заяви полицейски служител, свидетел на сцената, пред АФП.

Очевидец разказва пред местния телевизионен канал, че настанал пълен хаос, когато тълпите забелязали, че влакът „идва много бързо“ към тях. „Всеки бягаше в паника и внезапно друг влак се заби в тълпата хора“, каза той.

„Има повече от 50 жертви, като приоритет сега е пострадалите да бъдат откарани в болницата“, обясни пред медиите комисарят на полицията на Армитсар.

В Индия има стотици железопътни прелези, които са неохраняеми, а шофьорите често игнорират предупрежденията за приближаващ се влак, поради което на такива места често стават трагедии.

Близо 15 000 души умират всяка година по железниците на страната, сочи правителствен доклад за 2012 г.

Главният министър на Пенджаб Амариндж Сингх е поръчал разследване на последното бедствие.