Замърсяването на въздуха значително e намалиlo продължителността на живота в света през последните две десетилетия, въпреки глобалните усилия за подобряване на качеството му по време на пандемията от коронавирус.

Данните от индекса на качеството на въздуха (AQLI) показват, че замърсяването с прахови частици е намалило продължителността на живота в световен мащаб с почти две години, в сравнение с това, което би било, ако качеството на въздуха отговаря на стандартите на Световната здравна организация (СЗО).

СЗО изчислява, че 4,2 милиона души умират всяка година от замърсяване с прахови частици, което го прави по-сериозна заплаха за здравето на хората от пушенето на цигари, СПИН и туберкулоза. Учените откриха също, че хората, живеещи в райони с лошо качество на въздуха, може да са изложени на по-висок риск от заразяване с коронавируса.

Праховите частици могат да пренасят COVID-19 във въздуха, според доклад, публикуван в списанието Science of The Total Environment. Освен това може да направи белодробните клетки по-податливи на вируса, увеличавайки шансовете за по-тежки симптоми. Според авторите на изследването вирусите, заловени в прахови частици, могат да бъдат "пренасяни във въздуха с часове или дни". Частиците са смес от твърди и течни частици във въздуха, създадени от движение, работа на строителни площадки, изгаряне на изкопаеми горива и други източници, според The ​​Daily Mail.

Изследователите анализираха тенденциите в качеството на въздуха по целия свят между 2010 и 2016 г. и ги комбинираха със сателитни изображения, за да създадат годишни профили за качество на въздуха за избрани страни и региони. Като цяло 55,3 процента от населението в света е изложено на нарастващи нива на замърсяване на въздуха през този период. В някои региони замърсяването с прахови частици вече е пет пъти по-нормално. Ограничителните мерки по време на пандемията на коронавирус доведоха до известно подобрение на качеството на въздуха, но въздействието върху праховите частици и озона, два от най-вредните замърсители за хората, беше минимално.

Според икономиста Майкъл Грийнстоун, създател на Индекса за качество на въздуха и директор на Института за енергийна политика в Чикагския университет, напредъкът, постигнат от някои правителства, се компенсира от влошаване на замърсяването на въздуха в други страни. Например от 2013 г. Китай намали замърсяването с прахови частици с близо 40 процента и ако тези усилия продължат, китайските граждани ще могат да живеят с около две години по-дълго.

В същото време, според учения, в Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан, които заедно са дом на една четвърт от световното население, нивата на замърсяване са се увеличили с 44 процента през последните 20 години. Грийнстоун прогнозира, че продължителността на живота в тези страни може да бъде намалена средно за пет години.

Признавайки сериозната заплаха от COVID-19, той добави, че "приемането на тежестта на замърсяването на въздуха с толкова енергия, колкото да се справим със смъртоносна инфекция, ще даде възможност на милиарди хора по света да живеят по-дълго и по-здравословно."