Блокадата и карантината, наложени в редица държави по света в борбата срещу разпространението на коронавируса, не са оказали влияние върху смъртността от COVID-19, твърдят учени след мащабно изследване в цял свят. Според тях драстичните мерки като ограничения за излизане от домовете и затварянето на магазини и други обществени места, не са имали никакво значение за процента на смъртност от заболяването. Експертите са изчислили, че основните фактори, които повишават смъртните случаи, са свързани с наднорменото тегло, възрастта и финансовото състояние на хората.

Над 30 процента от починалите пациенти са били със значително наднормено тегло. Те се свързват с 12-процентното повишение в смъртността на 1 милион души. Възрастта на починалите също се е оказала от основно значение. В страните със средна възраст на населението около 40 години е имало повече смъртни случаи - над 150 на един милион. В държавите със средна възраст около и под 30 подини цифрата е по-малко от 25 смъртни случая от COVID-19 на един милион. Оказва се, че роля са изиграли и доходите на населението. В страните с по-ниски доходи е отчетено 3-процентно повишение на смъртността от заболяването.

Данните обясняват защо Италия и Великобритания регистрираха толкова смъртни случаи от коронавирус. Великобритания е на едно от първите места по затлъстяване на населението, а Италия е с много висока средна възраст. И в двете страни бяха наложени стриктни ограничения. Експертите признават, че ограничителните мерки, както и затварянето на международните граници, са допринесли за ограничаването на заразата, но нямат пряко отношение към броя на смъртните случаи. Проучването на учени от университетите в Торонто и Тексас е на базата на нивото на смъртност и брой на заразените в 50 различни държави по света, които са били най-лошо ударени от заболяването до 1 май.