Следствието е квалифицирало взрива в керченския колеж като терористичен акт, съобщи официалният представител на ведомството Светлана Петренко, предаде Риа новости. По последна информация загиналите вече са 13, а ранените 50. Очаква се броят им да се увеличи.

За трагедията е уведомен президента Владимир Путин. Той е поръчал ранените да бъдат транспортирани във водещи медицински центрове в страната. На мястото вече е министърът на здравеопазването на Русия Скворцова. В града е обявен 3-дневен траур.

Полицията в Керч е обявила за издирване заподозрян извършител на взрива в Политехническия колеж в града, съобщи lenta.ru. Според описанието става дума за рус младеж на видима възраст 20-25 години, в дънки и зелено спортно яке.

"Снимка на терориста. Този човек се издирва в момента в Керч под дърво и камък. Ако го видите на улицата, бягайте веднага и звънете на полицията", гласи информация в социалните мрежи.

След първоначалните прегледи на пострадали в болница е установено, че в телата им има части от болтове, пирони и други железни предмети, съобщи телевизия 360. Хора, намиращи се близо до колежа, твърдят, че са чули не един, а няколко взрива. "Имаше серия от взривове, около 4, в продължение на пет минути. Те бяха на първия етаж, където е столовата на колежа, чуваха се и изстрели", разказва жена пред телевизията.

По информация на местния сайт Керч.ФМ взривът е избухнал на първия етаж на колежа, а стрелбата е била на втория. Според информация в телеграм-канала "Маш" преди взрива в техникума може да е имало опит за взимане на заложници. "Момиче, станало очевидец на взрива в Керч, разказва "Говорит Москва", че на втория етаж след взрива в сградата се е чувала стрелба. Тази информация е потвърдена от още няколко очевидци.

В столовата, където е избухнала експлозията, не е имало газови бутилки. От взривната вълна ранените са били изхвърлени навън. Престъпникът все още може да се намира в сградата на керченския колеж. Специалните служби претърсват територията и издирват предполагаем нападател. Има и първоначално описание на нападателя, пише Блиц. Става дума за 20-25 годишен мъж. Престъпникът е имал 12-милиметрово оръжие и, както се предполага, взривно вещество.

"Съобщава се, че в колежа са избухнал два последователни взрива. Единият в коридора, а другият в столовата. След това въоръжени хора са се разхождали из аудиториите, чували са се изстрели", съобщава на свой ред LifeShot. Към Керч по спешност е отпътувал руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова с екип от специалисти. В "Маш" също бе публикуван страшен разказ на директор от техникума. "Ходиха по втория етаж и отваряха всички кабинети, убиваха наред, който се изправяше пред очите им. Пълно е с трупове, с трупове на деца", разказва тя.