Бойци на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) ще използват България за коридор, за да стигнат до Европа, където да извършат атентати, предупреждава турската Национална разузнавателна организация (МИТ).

Според организацията сирийски и палестински граждани на възраст между 17 и 25 години са проникнали в Турция под прикритието на бежанци и планират да пътуват към Европа през България с цел нападения срещу страни членки на ръководената от САЩ коалиция срещу ИД.

МИТ е предупредила полицията и жандармерията, че бойци на ИД, изтеглили се от района на сирийския град Кобане, са проникнали в Турция и може да готвят въоръжени или бомбени нападения и на турска територия – срещу дипломатически мисии в Анкара и Истанбул на страните, участващи в коалицията, съобщават в. „Сабах“ и в. „Хюриет дейли нюз“.

Предполага се, че дори висши командири, които отговарят за планирането на атаки, вече са влезли в Турция и се укриват на сигурни места.

Разузнавателната организация е отправила писмено предупреждение за това на 3 февруари.

В него се посочва още, че около 3000 бойци на ИД от Сирия и Ирак се намират в района на границата с Турция и искат да проникнат в страната, специално в окръзите Хатай, Адана, Анкара и Истанбул.

TrafficNews.bg