Химически заводи в Турция снабдяват терористите от Ислямска държава с материали, използвани за изготвянето на боеприпаси и взривове, сочат данни на британската организация за разследване на оръжейни конфликти Conflict Armament Research /CAR/, цитирани във в.“Хюрриет“. Захар, използвана за ракетно гориво, алуминий за експлозиви, грес за поддръжка на оръжията, цимент за конструкцията на куршумите, калиев нитрат за производство на ракети, всичко това е с марките на турски производители.

Със същите ракети джихадистите няколко пъти през годината обстрелваха от Сирия турския крайграничен град Килис, в който бежанците са над 120 000 души срещу близо 90 000 местни, загинаха десетки цивилни. По данни на статистическия институт в Анкара преди войната в Сирия Турция е изнасяла амониев нитрат само през две години – 2003 и 2008 г. След избухването на конфликта обаче сирийските „земеделци“ изведнъж проявяват засилен интерес към този продукт и започват да се снабдяват със сериозни количества. Ислямска държава използва тези торове за изготвяне на експлозиви.

През 2013 г. в Сирия са внесени 1 195 тона, 2014 – 9 542 тона, 2015 – 2 576 тона, а през тази година - до забраната, наложена на турските земеделски стопани през юни, но в сайта на статистическия институт още не са отбелязани количествата. В доклада на британската разследваща организация от февруари са посочени 13 турски фирми, реализирали доставки за ислямските джихадисти, 9 месеца по-късно, при операцията в Мосул, стартирала през ноември, марките са на същите производители. Опитите на разследващите да получат конкретни данни и отговори от управата на въпросните фирми и от турските власти обаче удрят на камък – никой не иска да говори по темата.

Усилия в тази посока полага и журналистът от „Хюрриет“ Толга Танъш след разговор с директора на CAR Джеймс Биван, но и той не отбелязва някакъв напредък. Калиевият нитрат и другите стоки от химическите доставки са използвани в земеделието и до юни т.г. бяха в списъка за свободна търговия. С мотива, че веществото се използва за изработката на взривове, турските власти забраниха продажбата му в страната, остава неясно как се осъществяват серийните доставки за ислямските терористи.

Толга Танъш се свързва с компанията „Доктор Тарса“/със заводи на Средиземно море и Егейско море, регистрирана с чуждестранен партньор и с много добра репутация, износител в 40 страни по света от САЩ до Китай/ и задава въпрос кой е купувачът на 9 товара, като посочва и номерата им.

TrafficNews.bgа