Петима души бяха убити при артилерийския обстрел, под който е попаднал тролейбус в Донецк. По данни на кметството е бил обстрелян тролейбус по линия 14 на спирка “Трудови резерви” на булевард “Матросов”, уточни ТАСС.Съобщава се също, че още петима души са убити при обстрел от украинските сили на Дома на културата в Донецк, където раздавали хуманитарни помощи, допълва Интерфакс.

Расте броят на убитите при боеве между украинската армия и сепаратистите в Източна Украйна. През нощта срещу петък в Донецк са били убити 7 души и 23-ма цивилни са ранени, съобщи кметството. Украинската армия информира, че в битките са убити петима и ранени 23-ма войници.

Междувременно депутатът от Върховната рада на Украйна и командир на проправителствения батальон „Донбас” от Националната гвардия Семьон Семенченко написа във фейсбук, че опълченците са обкръжили военните части на Киев край Дебалцево.

“Углегорск се контролира от терористите. На някои места все още се оказва съпротива. Преди това отряди на противника са проникнали в града под вида на мирни граждани и ни ударих откъм тила”, съобщи Семьонченко. Преди това официален представител на антитерористичната операция (АТО) в Киев опроверга съобщенията за обкръжението в Дебалцево, но редица медии припомнят, че неотдавна украинската армия отричаше, че е загубила контрола над ключовото летище в Донецк, след което обаче беше принудено да признае това поражение.

С цел да бъдат избегнати жертви, вчера лидерът на ДНР Александър Захарченко призова украинските военни в района на Дебалцево да се предадат доброволно. Той заяви, че тези, които се предадат, ще бъдат пуснати да си отидат у дома. Смята се, че обкръжените са между 6 и 8 хил. души.

Междувременно представители на украинските сепаратисти заявиха, че мирните преговори във връзка с кризата в страната, които трябваше да се състоят вчера в Минск, са отложени и обвиниха Киев, че бяга от водене на диалог, предаде Ройтерс. Преди да напусне беларуската столица, Денис Пушилин каза, че ако сблъсъците с украинските сили бъдат възобновени, отцепниците са готови да продължат офанзивата си и да поемат контрол над Донецка и Луганска област.

TrafficNews.bg