Многостранна конференция по Кипърския въпрос се открива днес в Женева. Международната общност гледа на нея като историческа възможност за обединение на етнически разделения от над 4 десетилетия Кипър.

За първи път в целия мирен процес след разделението на страната през 1974 г. на масата за преговори сядат заедно представители на пет страни. Това са президентът на Кипър Никос Анастасиадис, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ и представители на трите страни гаранти Великобритания, Гърция и Турция, информира БНР. В решаващи преговори те ще обсъждат най-конфликтния въпрос за постигането на мирно споразумение за обединението на Кипър – параметрите на сигурността и гаранциите, които са свързани и с извеждането на близо 40-хилядната турска армия от острова.

Конференцията ще бъде открита и председателствана от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Европейският съюз, чийто член е Кипър и ще бъде бъдещият обединен Кипър, е представен на най-високо ниво – в Женева са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховният представител за външната политика и сигурносттта Федерика Могерини. Трите страни гаранти изпратиха външните си министри Борис Джонсън, Никос Кодзияс и Мевлют Чавушоглу.

В навечерието на срещата на високо равнище в Женева Жан-Клод Юнкер заяви, че тези преговори са “последният шанс” за обединение на острова и се надява, че те ще успеят, а Антонио Гутериш подчерта “историческата възможност“ за обединение на Кипър. Конференцията по международните аспекти на Кипърския въпрос може да стане повратна точка за целия мирен процес на острова. За неин успех ще се смята постигането на политическа рамка за обединението на Кипър, като преговорите по споразумението ще продължат.