Бившият президент на Грузия, който в момента е съветник на държавния глава на Украйна - Михаил Саакашвили, е заявил, че въпросът за предоставянето на отбранително оръжие от САЩ на Украйна практически е решен. За това е заявил Саакашвили пред украинския "5 канал", съобщава интерфакс.

"Това решение е подготвено на 99%. Кога ще се случи последният, най-значимият процент, не знам, но се надявам, че ще е в най-скоро време, тъй като времето на Украйна е ограничено", е подчертал бившият грузински държавник. По думите му получаването от Украйна на американско въоръжение ще стане "най-мощният сигнал за това, че ще бъдат спасени хиляди и хиляди човешки живота".

На 13 февруари президентът Петро Порошенко назначи Михаил Саакашвили за свой извънщатен съветник. Бившият президент на Грузия оглави "консултативния международен съвет за реформи", чиято основна задача е "предоставянето и препоръката за осъществяването на реформите в Украйна на основата на най-добрия международен опит".

На 1 февруари бе съобщено, че високопоставени американски чиновници и военни отново са започнали да разглеждат възможността за военни доставки на Киев като "отбранителни съоръжения". По времето на конфликта в източната част на Украйна на страната оказаха военна помощ няколко натовски европейски държави. Специална поддръжка оказа Вашингтон, предоставяйки на Киев 320 милиона долара.

Срещу доставянето на оръжия за Украйна застават редица европейски страни, сред които Германия, Франция, Дания, Естония, Италия, Унгария и Полша.

TrafficNews.bg