Земята, където се намира сградата на българското посолство в Москва, е предадено на София за безсрочно ползване, като Руската Федерация очаква аналогични действия от българска страна. Това съобщи в понеделник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на съвместна пресконференция в Москва след преговорите с българската му колега Екатерина Захариева, цитиран от ТАСС. „Предадох на колегата документи за държавна регистрация на правото на постоянно безсрочно ползване на земята на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на партньорите в решаването на съответстващи въпроси, свързани с обектите на руската държавна собственост в България“, заяви Лавров.

Захариева е обсъдила със Сергей Лавров възможностите за активизиране на двустранните отношения в сферата на търговията, туризма, културата, образованието, според пресцентъра на Министерство на външните работи. Визитата на Екатерина Захариева е първата на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам.

Акцент в разговорите бяха теми от икономиката и търговията, сътрудничеството в енергетиката и туризма, в сферата на културата, образованието, транспорта.

Външният ни министър изрази неудовлетворение от дисбаланса в двустранната търговия между двете страни. За 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 4,144 млрд. долара. В сравнение с 2017 г. година в търговския оборот е отбелязан спад от 4,1 на сто, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4%.

Захариева подчерта значението за България на проекта „Балкански поток“ и намеренията на българското правителство да изгради в срок газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница - трасе, по което се планира да бъде транзитиран газ и от газопровода „Турски поток“. „ Договорът за реализацията беше подписан през септември, инвестираме много, строителството върви и се надяваме, че до края на 2020 г. тръбата ще стигне до границата със Сърбия. Това е важен за нас проект“, заяви външният ни министър.

По време на разговора бяха отбелязани и добрите перспективи за сътрудничеството в атомната енергетика, включително по проекта АЕЦ „Белене“. В момента в България тече процедурата по избор на кандидатите за участие в проекта, сред които е и руската компания „Росатом“.

511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г., което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи или около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

 Сред основните теми в разговора между двете делегации бяха и връзките в образованието. В Русия в момента се обучават около 600 български студенти, а в България – 340 руски. Външният ни министър изрази съжаление, че двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, която българската страна вече е съгласувала. Екатерина Захариева предложи тази програма да бъде подписана по време на визита на руския външен министър у нас догодина. Сергей Лавров прие поканата да посети България. Той благодари за подкрепата, която българската страна оказва за изучаването на руски език в страната ни.

Захариева се оплака: Никой не идва на конкурсите за държавни IT спецове заради заплатитеХакери атакували два пъти и Външно, но без успех