Ужасяваща гледка откриха природозащитници във ферма за кожи в Полша. Организациите за защита на животните "Отварте клатки" и "Екостраж" провели разследване и намерили в клетките разлагащи се трупове на животни и измършавели и болни лисици. Освен лисиците в клетките са били затворени и кучета без достъп до вода. Спасени са общо 18 от животните в най-тежко състояние – 12 лисици и 6 кучета, които в момента получават ветеринарни грижи и скоро ще бъдат настанени в убежище.

"Веднага можеше да се види, че ситуацията е сериозна. В клетките видяхме болни и гладуващи лисици, както и кучета, които дори нямаха вода, камо ли място, където да се скрият от дъжд или слънце. Също намерихме два разлагащи се трупа. Успяхме да спасим няколко животни. Отсега знаем, че на една от лисиците ще трябва да ѝ се ампутира пръст. Тя е изключително слаба, има абсцеси на лапите и зъбите ѝ са в много тежко състояние", споделя Андрей Сикорски от "Отварте клатки".

Активистите продължават да работят по случая съвместно с Регионалната ветеринарна служба, полицията и представители на общината. Възнамеряват да спасят още животни. 

"За едно диво животно, което в природата обикаля широки територии всеки ден, е истинско мъчение да прекара целия си живот в тясна, телена клетка. Затова лисиците и норките във фермите за кожи често проявяват стереотипно поведение. То се изразява в непрестанно повтарящи се движения, дъвчене на козината и решетките на клетка или агресия. Това важи както за тази ферма в Полша, така и за българските ферми. Животните, отглеждани за ценни кожи, просто не са приспособени за живот в плен. Затова в тези ферми не може и дума да става за хуманно отношение. Единственото решение е пълна забрана на този жесток бизнес", обясни Петя Алтимирска от КАЖИ – българската организация за защита на животните, водеща кампанията за забрана на фермите за кожи у нас.

Очаква се до броени дни у нас да бъде внесен в Парламента Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, чрез който да се постигне пълна забрана на фермите за ценни кожи, споделят от КАЖИ. Искането за тази забрана беше внесено в Народното събрание през лятото на 2018 г. заедно с подписите на 51 хил. подкрепящи граждани.

"Забрани за фермите за ценни кожи има вече в 12 европейски държави, а още 5 са приели строги ограничения. Въпрос на време е същото да се случи и в останалата част от Европа, включително и в Полша. Не трябва да допускаме България да позволява развиване на тази жестока индустрия у нас и да поема всички негативни последствия от нея. Не бива да допускаме страната ни да се превръща в място за отпадъците и за отпадъчните и морално отхвърлени бизнеси на Европа", заключава Алтимирска.

НПО: Масовият гроб на одрани норки ще отрови река и минерални извориПодозират, че фермата от Маджерито е заровила животинските трупове

Жестокост в името на суетата: Газови камери избиват 130 хил. норки в България СНИМКИНПО: Отглеждането на животните у нас нарушава два нормативни акта

Норки избягаха от ножа в родна ферма. Скриха се до бензиностанция ВИДЕОЖителите на село Маджерито се оплакват, че са опасни за стопанствата им