Русия няма интерес да разширява водената от нея война, но ще се бори за своите интереси - това заяви Владимир Путин в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън.

Бившият водещ от Фокс Нюз публикува разговора си с руския президент. Карлсън е първият западен журналист, който разговаря с Путин от началото на войната през февруари 2022 година.

Близкият до Доналд Тръмп журналист съобщи, че го е направил, за да покаже руската гледна точка.

Разговорът с президента започна с въпрос защо е наредил инвазията в Украйна. Отговорът бе повече от 40 минути исторически преглед още от 9 век насам, която фактически повтори прочутото му есе от юли 2021 г.

"За историческото единство на руснаците и украинците". Днес то вече е смятано за опит за идеологическо оправдание на това, което последва половин година по-късно на 24 февруари 2022 г.

На въпрос има ли намерение да напада и други държави, сред които Полша и Литва, Путин отговори с "не" и подчерта, че няма териториални претенции към тях.

Руският президент не изключи възможността и да бъде освободен американският журналист Еван Грешкович, който вече няколко месеца се намира в руския арест.

На въпрос дали не мисли, че би могъл да сложи край на войната с телефонен разговор с Джо Байдън Путин отговори така:

"Какво има да изясняваме? Много е просто - отново повтарям - общуваме със Съединените щати чрез много служби. Ще ви кажа какво им казваме - ако наистина искате да спрете сраженията, трябва просто да спрете да предоставяте оръжия. Така всичко ще приключи за няколко седмици. Това е. Едва след това можем да обсъдим някакви условия. Защо ми е да му се обаждам, за какво трябва да си говорим, да го моля за нещо ли? "Ще дадете на Украйна такива и такива оръжия, о не, страх ме е, моля ви недейте". Това ли трябва да си кажем?", каза руският президент Владимир Путин.

„Когато САЩ започнаха да разполагат ПВО системи в Европа, обяснението беше, че е срещу заплахи от Иран. Нашите предложения (за колективна сигурност с европейските държави и САЩ – бел. ред.) бяха отхвърлени. Тогава казах, че ще сме принудени да вземе контрамерки. Отговориха ми, че техните действия не са срещу Русия и можем да правим каквото искаме. Разработихме хиперзвукови ракети и сега сме лидери в това. Обещаха ни, че НАТО няма да се разшири. После казаха, че нищо не било на хартия. Стигнаха и до Украйна. През 2008 година казаха, че вратата за Грузия и Украйна към НАТО е отворена. Започнаха да развиват тази територия. Украйна трябваше да бъде неутрална държава, а през 2008 година портите бяха отворени. Не се бяхме разбрали така. Всеки президент в Украйна разчиташе на електората с положителни нагласи към Русия“, коментира Путин.

Според него революцията на Евромайдана в Украйна през 2013 година е организиран от ЦРУ. Отказът на президента н Украйна Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз се е дължал на обвързаността на украинската икономика с тази на Русия, подчерта той.

„Ние имахме отворена търговия с Украйна и нямахме мита. Споразумението с Европейския съюз предвиждаше да се отворят границите на Украйна за европейски стоки. Ние казахме, че това не е в наш интерес и ще затворим нашите граници с Украйна. За митата говоря. Янукович каза, че има нужда от повече време да изчисли. Така се стигна до преврата. Разбира се, че Украйна търгуваше повече с Русия. Икономическите ни отношения бяха много близки. Янукович не използва нито полицията, нито армията. Това стана с подкрепата на ЦРУ. Работата е работа. Технически постигнаха всичко. Смениха правителството, но от политическа гледна точка това беше грешка“, обясни Путин.

50 минути след началото на интервюто водещият Тъкър Карлсън отново зададе въпросът, с който започна – какво ви принуди да нападнете Украйна през 2022 година.

„Нямаше да си мръднем пръста, ако не беше Евромайдана. Никога не сме съгласявали Украйна да влиза в НАТО“, обобщи Путин.

„Украйна започна тази война през 2014 година. Ние не сме я започвали през 2022 година. Това е опит да я спрем. Не сме постигнали нашите цели все още. Една от тях е денацификацията. Това е една от причините при провала в преговорите в Истанбул. Лидерите във Франция и Германия ми казаха – „Как ще подпишат споразумение, когато си опрял пистолет в главите им“. Съгласих се и изтеглих войските от Киев. Когато изнесохме войските си, украинските преговарящи изхвърлиха всичко в кофата и се подготвиха за дълга конфронтация с помощта на САЩ и сателитите в Европа“, твърди руският президент.

Деликатното сравнение между Байдън и Тръмп

„След като се изтеглихме от Киев, президентът на Украйна забрани на който и да било да преговаря с Русия. За да се съгласим с нещо, трябва да имаме диалог. Не мога да си спомня кога последно говорих с Джо Байдън. Имаме си вътрешни работи. Говорих с него преди специалната военна операция. Казах му, че прави историческа грешка. Казах му го многократно. Мисля, че ще съм коректен, ако спра дотук. Не е коректно да коментирам. Не, не сме говорили след февруари 2022 година“, обясни Владимир Путин.

„Казваме на САЩ - ако спрете да доставяте оръжия, всичко ще свърши за няколко седмици. Тогава можем да се договорим на някакви условия. Защо да му звъня? Какво да му кажа – много се страхувам от оръжията ви в Украйна“, добави иронично той.

„Попитахте ме какво ще стане, ако се смени администрацията в САЩ. Въпросът не е кой е лидерът. Джордж Буш направи грешки, свързани с Русия. Една от тях е тази през 2008 година, но на лично ниво имах добри отношения с него. Такива ми бяха отношенията и с Доналд Тръмп. Ако идеята за доминацията в отношенията е основна, ситуацията ще остане същата, а и ще се влоши“, каза той.

„Северен поток“

Руският президент обвини ЦРУ във взривовете на газопровода „Северен поток“.

„Знаете ли, няма да навлизам в подробности, но хората винаги казват в такива случаи да се търси някой, който има интерес. В този случай не трябва да търсим само някой, който се интересува, но и някой, който има способности, защото може да има много хора, които се интересуват, но не всички от тях са способни да се спуснат на дъното на Балтийско море и да извършват тази експлозия“, допълни Путин.