Русия и Китай са длъжни да се придържат към избраната линия на сътрудничество, независимо от промените на световната сцена. С тези думи руският президент Владимир Путин влезе в насрочените преговори с китайския президент Си Дзинпин, пише РИА-Новости, цитирана от Bulgaria On Air.

„Каквито и промени да настъпват в международната обстановка, ние сме длъжни да се придържаме към избраната линия, да разширяваме и да задълбочаваме взаимното изгодно сътрудничество,” коментира китайският лидер. 

В неделя енергийните министерства на Русия и Китай подписаха Меморандум за сътрудничеството в областта на доставките на природен газ от Русия в Китай по „западния” маршрут.
„Срещнахме се днес с министъра на енергетиката на Китай, обсъдихме всички наши проекти, в това число и споразумението за строителство на газопровод по „западния” маршрут”, заяви пред журналисти енергийният министър на Русия Александър Новак. 

„Днес подписваме съответния меморандум за условията на доставки на газ по западния коридор. Нашите компании - Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) и Газпром - работят по въпроса по-детайлно, а документът между министерствата ще подпишем днес”, допълнил той. 

Наред с Меморандума за доставките на природен газ, руската газова компания Газпром и CNPC са подписали рамково споразумение, както и меморандум за взаимно разбирателство. Общо подписаните документи при посещението на руската делегация в Пекин са 17, отбелязва ИТАР-ТАСС. 

Газпром и китайската CNPC през май 2014 подписаха 30-годишен договор, включващ доставки за 38 млрд. кубически метра газ годишно от Русия за Китай по източния маршрут-газопровода „Сибирска Сила”, а през октомври беше завършено съответното междуправителствено споразумение. Договорът е на стойност 400 милиарда долара. 

По западния маршрут- газопровода „Алтай”, се предвижда в началния етап да се доставя 30 млрд. кубически метра газ годишно. На по-късен етап може да бъде построена втора и трета линия на газопровода и осигуряването на до 100 млрд. кубически метра газ на година.

TrafficNews.bg