Сериалът на HBO "Чернобил" предизвика огромен фурор. Екранизацията на една от най-големите трагедии в човешката история се превърна в най-обсъжданата тема в онлайн пространството, а и отбеляза исторически рейтинг в IMDB.

Петте епизода бяха наистина впечатляващи и то не само в начина, по който е разказана историята. Кинематографски "Чернобил" е изпипан до последния детайл. Лентата обаче стана повод и за много интересна дискусия и леко тръгване по линията на Студената война.

Лагерите САЩ-Русия се разцепиха като Егейско море и от Москва се появиха обвинения в неточности, манипулация и дори пропаганда и умишлено изостряне на напрежението.

Сериалът е вдъхновен от книгата "Чернобилска молитва" на носителката на нобелова награда Светлана Алексиевич, която разказва за опустошените човешки съдби след трагедията. Част от тях са били взети от сценаристите и превърнати в истински визуален шедьовър.

Дали има фактологически неточности в "Чернобил"? Да, но са минимални. Нека не забравяме, че все пак това не е документален филм, а историческа драма, която цели много просто нещо - въздействие.

Тънката игра със съзнанието и емоциите всъщност цели да ни припомни, че подобна грешка не трябва да се допуска отново.

Факт е, че екипът около продукцията, е свършил работата си добре и всичко е изпипано. За това свидетелства най-ярко подборът на актьорите, а и визуалната прилика на снимачната площадка с мястото, на което се е случила трагедията.

В интернет се появиха поредица от снимки, които сравняват реалните исторически личности с актьорите в сериала. Приликата е поразителна.