Управляващата партия в Грузия обяви победа на изборите.

При преброени почти 99,3% от бюлетините - "Грузинска мечта" получава 54 на сто от гласовете, а опозицията - 37 процента.

Опозицията оспорва резултатите, а гласуването беше „белязано от неравностойни условия, натиск и напрежение“, обявиха от съвместната мисия за наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, Европейския парламент и НАТО.

От Тбилиси предават специалните ни пратеници Николай Кръстев и операторът Цветан Благоев.

Грузия и нейните прозападно ориентирани граждани са в шок от изборните резултати, които се смятат за лош сигнал за демокрацията в страната.

Лидерът на една от влиятелните опозиционни сили в Грузия Ника Гуарамия коментира на специална среща с чуждестранните журналисти, отразяващи провелите се вчера парламентарни избори, че те имат съмнения за руска намеса във вота. Според него Русия има много добре създаден механизъм за влияние и "мека сила" в социалните мрежи и медии. Гуарамия предположи, че машините за преброяване на гласувалите, които за първи път бяха въведени от управляващата партия в Тбилиси, са били манипулирани от руски хакери и фирмата, която ги е управлявала, заради съмнения за връзки с "Грузинска мечта" и това е повлияло на резултата. Ето какво каза той специално пред БНТ:

"За да се докаже технологична намеса, трябва време, трябва да има доказателства за такава намеса. Но това, което е абсолютно разбираемо на този етап е убедеността на грузинските граждани, че резултатите в момента, изнесени така, не отразяват тяхната изборна воля", подчерта Ника Гуарамия, лидер на грузинската "Коалиция за промени".

Лидерът на другата опозиционна коалиция "Силна Грузия" Мамука Харадзе, коментира пред БНТ, че техни екипи цяла нощ са наблюдавали изборния процес, за да защитят вота на грузинските избирателите.

"Както виждате зад мен, зад гърба ми, ние работим за преброяването на всички гласове и избиратели, защото "Грузинска мечта" е известна като фалшификатор не само на изборни резултати, но и на всички останало. Ние ще защитим всеки отделен глас и ще защитим нашето грузинско бъдеще", заяви Мамука Харадзе, лидер на "Силна Грузия".

Всички в Тбилиси очакват тази вечер обръщението на президента на Грузия Саломе Зурабишвили, което ще хвърли повече светлина върху действията на грузинската опозиция, която не приема изборните резултати.