Местни лодкари са видели как Boeing-737 MAX 8 се разбива в морето. Водолази се готвят да се гмурнат в района на мястото на катастрофата на падналия Boeing-737 MAX 8. От корпорацията на Boeing обявиха готовност да предоставят техническа помощ при разследването на инцидента.

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че няма информация за българи, които да са пътували с катастрофиралия индонезийски самолет.

„Голяма трагедия, няма оцелели от тази катастрофа, веднага се е активизирала Спешната помощ на европейската служба и на нашето посолство. Нито имаме данни за загинали българи, нито имаме позвънявания от близки, които не знаят къде са техните роднини. По моя информация самолетът е нов – на 3 месеца, в момента се уточняват причините за тази катастрофа”, каза Захариева пред БТВ.

 

Припомняме, че по-рано стана ясно, че пътнически самолет на индонезийската авиокомпания "Лайън еър", летящ от Джакарта до град Пангкал Пинанг на остров Суматра, се е разбил в морето след излитането от международното летище на Джакарта. Няма информация за оцелели пътници.  Самолетът вероятно е потънал на около 35 метра дълбочина.

Машината е била нова и е била в експлоатация от август, а двамата пилоти имат общо 11 000 летателни часа, съобщиха от „Лайън еър”. Открити са отломки, сред които седалки, телефони, спасителни жилетки.  Все още са неясни причините за катастрофата. В самолета е имало 188 души - 178 възрастни пътници, едно дете, две бебета, двама пилоти и петчленен кабинен екипаж, каза представител на гражданската авиация.  Стана ясно, че екипажът е искал да се върне на летището малко след излитането на самолета. Веднага след това той се е загубил от радарите. Разбил се е 13 минути след излитането си.