Американският президент Барак Обама осуетил през 2014 г. израелска военна акция срещу ирански ядрени обекти със заплахата израелски бойни самолети да бъдат свалени преди да имат в обхвата си своите цели в Иран, съобщи базирана във Витлеем информационна агенция, цитираща кувейтски вестник.

В резултат на заплахата на Вашингтон премиерът Бенямин Нетаняху бил принуден да се откаже от планираната бойна акция.

Правителството на Нетаняху взело решение за военен удар по обекти в Иран през 2014 г. малко след като в Йерусалим разбрали че САЩ и Иран водят секретни преговори за иранската ядрена програма и се готвят да подпишат споразумение в тази област зад гърба на Израел.

Според публикацията неназован израелски министър, който имал добри връзки с американската администрация, разкрил плана за атака пред държавния секретар Джон Кери. След това Обама заплашил, че американски сили ще свалят израелските бойни самолети преди да вземат на мушка целите в Иран.

До решението за нанасяне на удари стигнали Нетаняху, министърът на отбраната Моше Яалон и тогавашният външен министър Авигдор Либерман след консултации с шефове на тайните служби. След като умували четири дни по въпроса, „Нетаняху и подчинените му командири взели решение да натоварят шефа на генералния щаб Бени Ганц с подготовката на операция срещу иранската ядрена програма. Освен това Нетаняху и неговите министри решили да направят всичко по силите си, за да предотвратят възможно споразумение между САЩ и Иран, защото подобно нещо било възприемано като заплаха за сигурността на Израел“.

Според публикацията Ганц и подчинените му висши военни подготвили необходимия план и израелски бойни самолети тренирали няколко седмици удар по цели в Иран. Дори един път влезли в иранското въздушно пространство, след като успели да минат под радарите.

Всъщност идеята за удар по израелските самолети била изразена публично от бившия съветник по националната сигурност Збигнев Бжежински. В интервю за „Дейли Бийст“ той казал: „Те трябва да прелетят над наши позиции в Ирак. И ние, какво, предполага се, че само ще ги гледаме ли?“.

TrafficNews.bg