На 13 срещу 14 декември е максимумът на метеорния поток гемениди, когато ще се наблюдават 140 метеора на час при идеални условия - извън града. Това съобщи Пенчо Маркишки, оптик в Института по астрономия при БАН, цитиран от „24 часа“.

Метеорните потоци се образуват от частици, които се откъсват в процеса на разпадане на кометите. Който желае да наблюдава найдобре падащите гемениди, трябва в последните часове на нощта (към 3-4 часа) да бъде под открито небе.

 Луната няма да пречи, тъй като ще залезе около полунощ. В края на ноември с бинокли или малки телескопи ще се наблюдава най-ярката комета Уиртанен, която тази година ще пресече небето. През декември се очаква да развие тази яркост, която ще позволи да се наблюдава и с невъоръжено око. На 21 януари рано сутринта ще започне пълно лунно затъмнение, но от България ще може да видим само неговото начало. През май има пасаж на Меркурий през слънчевия диск. 38 астероида носят български имена. Сред тях са Плиска, Юхновски, Рожен, Гергана, Аспарух, Симеон, Левски и др. 20 астероида пък са открити от българи