Международният валутен фонд, оглавяван от Кристалина Георгиева, се оказа в центъра на глобален скандал заради решението си да проведе първата си мисия в Русия от началото на военната инвазия на Путин в Украйна.

Решението доведе до толкова силно напрежение в западните столици, че МВФ все пак е отменил визитата.

В сряда изпълнителният директор на фонда за Русия Алексей Можин е потвърдил пред държавната агенция ТАСС, че планираните консултации са отменени за неопределено време, въпреки че е трябвало да започнат от 16 септември.

Преди седмица няколко министри на финансите от европейски държави публикуваха писмо, с което осъждат действията на МВФ и обвиняват ръководството ѝ за обслужване на руската пропаганда чрез нормализиране на отношенията с военен агресор.

Писмото до Кристалина Георгиева беше подписано от министрите на Литва, Естония, Латвия, Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Исландия и Полша.

Bloomberg също съобщи преди дни, че посланиците на Франция, Белгия и Полша в ЕС са изразили недоумение от решението на Международния валутен фонд да поднови годишните икономически прегледи с Москва.

Бизнес медията Fortune публикува и отворено писмо на няколко икономисти, които обвиниха Кристалина Георгиева, че под нейно ръководство МВФ проявява "търпимост към отявлени нарушения на международното право от страна на Русия" и показва "системни проавторитарни импулси".

В него се напомняше и за тежките упреци срещу Георгиева от периода, в който тя беше ръководител на Световната банка, а разследване на WilmerHale беше открило данни за опит за подправяне на икономическите данни на Китай в класация за бизнес климата.

Въпреки всичко през април 2024 г. тя спечели доверието на борда на МВФ за втори петгодишен мандат.

Ходът на МВФ беше разчетен като предложение за сътрудничество и международна легитимация за властта в Кремъл, в противоречие с основната политика на САЩ и ЕС.

Според източници на Politico, договарянето на визитата между екипа на Георгиева и руските власти не е минало съвсем безпрепятствено.

Отначало МВФ са предложили срещите с руските представители да се проведат в трета страна, а не в Москва. Кремъл обаче е настоявал представителите на фонда да отидат именно в Русия и МВФ са приели. Сега очевидно мисията е провалена изцяло.

Американският министър на финансите Джанет Йелън обяви, че не вижда проблем в самата мисия, но не е съгласна фондът да предоставя финансова помощ на Русия.

От МВФ твърдяха, че въпросните годишни прегледи не са въпрос на избор, а задължение на институцията и се провеждат "в полза на цялото членство".