Няма да строим (третия участък от жп линията от Коридор 8), докато българите не завършат своя тунел, т.е. тяхната половина и онези километри, които липсват до връзката с националната железница на България. Докато не бъдат изпълнени задълженията от другата страна на границата, е безсмислено да се харчат половин милиард евро за нещо, което няма да функционира.

Това заяви македонският министър-председател Християн Мицкоски.

„В момента бюджетът за реализацията на този проект е 550 млн. евро, от които 350 млн. са заем, а 200 млн. са безвъзмездна финансова помощ. Ние трябва да върнем 350 милиона. Изпълнителят има право на неустойки и искове. Скромният ми инженерен опит казва, че ще са необходими поне още 200 милиона. Така че от тези 350 ще стигнем до половин милиард, които ще трябва да платим. И да, 200 милиона евро са грант и ще бъдат платени от европейските данъкоплатци. Това е вярно, но ние влизаме с 500 милиона", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ пред "Сител".

На въпрос защо твърди, че България няма да строи тунела, Мицкоски отговори, че "подобен пример е граничният пункт Клепало, който у нас е готов, а в България не е насипан дори кубик пясък".

„Смятаме, че докато този проект не придобие завършен вид, ще бъде безмислено трошенето на народни пари", добави той.

Относно процеса на европейска интеграция, Мицкоски посочи, че е объркан от посланията на София.

"Многостранен или двустранен е проблемът? Чуваме объркващ тон и изявления от София. Надявам се, че след като обществото се консолидира след изборите, ще имаме по-ясна картина и ще получим окончателни послания. Ние казваме, че когато българският парламент ратифицира договора за присъединяване на страната към ЕС, тогава ще влязат в сила промените в конституцията. Нека направим още един шедьовър", каза македонският премиер, намеквайки за Преспанското споразумение с Гърция.