Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл се оттегля от поста под натиск, съобщи New York Times. Той е първата високопоставена жертва в администрацията на Обама след поражението на демократите на междинните избори за Конгреса, коментира изданието. Те изгубиха мнозинството си в Сената и от следващата година републиканците ще контролират и двете камари.

Очаква се президентът да обяви оставката на Хейгъл по-късно в понеделник. Обама е взел решението да помоли шефа на Пентагона да се оттегли миналия петък, след серия срещи през последните две седмици, казват пред New York Times източници от Белия дом. Хейгъл беше единственият републиканец от екипа на Обама за националната сигурност.

Източниците на влиятелния всекидневник твърдят, че решението на Обама да отстрани 68-годишния Хейгъл представлява признание, че заплахата от страна на "Ислямска държава" ще изисква друг вид умения от тези в портфолиото на Хейгъл. Републиканецът, който беше скептичен за войната в Ирак, трябваше да контролира изтеглянето на войските от Афганистан и свиващия се бюджет на Пентагона в ера на строга финансова дисциплина.

"Следващите няколко години ще изискват друг вид фокус", казва един от източниците на New York Times, пожелал анонимност. Той е настоял, че Чък Хейгъл не е бил уволнен, а самият министър на отбраната е иницииран дискусиите за бъдещето си преди две седмици. Двамата с президента се съгласили, че е време той да се оттегли.
Още преди обявяването на оставката на Хейгъл вече имаше спекулации за потенциалните му наследници. Начело на списъка са Мишел Флърной, бивш зам.-министър на отбраната; Джак Рийд, демократ от щата Роуд Айлънд, бивш военен от 82-а десантна дивизия; и Аштън Картър, също бивш зам.-министър на отбраната.

TrafficNews.bg.