Бергамо се превърна в символ на опустошителността на коронавируса. 120-хилядният град вече даде близо 3500 жертви, а Италия е най-засегнатата страна от COVID-19 в Европа. Защо има толкова заразени и починали в Бергамо и въобще в северната част на Ботуша?

Според италианските експерти по здравеопазването причината за това може да е и 1/8-финалът от Шампионската лига между местния “Аталанта” и испанския “Валенсия”. Той се изигра на 19 февруари. Арената - “Джузепе Меаца” в Милано. Причината - стадионът в Бергамо не отговаря на изискванията за двубой от Шампионската лига. Близо 42 000 фенове на “Аталанта” пътуваха до Милано за мача и видяха победата с 4:1, разказва „24 часа”.

 На стадиона имаше и над 2000 привърженици на “Валенсия”. Точната бройка на зрителите бе 44 236. По линия 5 на метрото в Милано, която води до стадиона, влакчетата са препълнени. Пред арената запалянковци на двата отбора се поздравяват и вдигат наздравици. Именно заради това експертите в Италия обявиха срещата за нулевия мач, който може да е допринесъл за старта на заразата в Бергамо, довела до страшни последици.

“В автобуси, влакове или по бензиностанции и заведения на магистралата феновете на “Аталанта” са били в близък контакт помежду си. 2 седмици по-късно епидемията в Бергамо експлодира”, казва Франческо ле Фоче, ръководител на инфекциозното отделение на поликлиника “Умберто I” в Рим. Ясно е, че значителен принос за заразата имат многото чужди фабрики и предприятия около Бергамо. Последствията - в северните италиански региони Ломбардия, Емилия Романа и Пиемонт са близо 85% от смъртните случаи в страната.

От кризисния щаб за борба с коронавируса обаче също смятат, че мачът “Аталанта” - “Валенсия” може да има вина за епидемията. Иначе сухата статистика сочи, че на 19 февруари все още няма регистриран случай със зараза от коронавирус в Европа. Италия проверява завръщащите се от Китай и 2 дни по-късно обявява първия такъв. Още 2 дни след това идва първият позитивен тест в Бергамо. После започва страшният скок на заболелите в града. Седмица след мача от Шампионската лига бройката е 117, още 7 дни водят до покачване до 826. На 21 март заразените са 6215. На 10 март “Валенсия” и “Аталанта” изиграха реванша в испанския град, но без публика и журналисти. Гостите победиха с 4:3. Във “Валенсия” започнаха случаите на коронавирус.

6 дни по-късно от испанския отбор обявиха, че 35 процента от футболистите и всички длъжностни лица около тях вече са дали положителни проби. “Въпреки мерките, приложени от клуба ни след мача в Милано - град, който няколко дни по-късно беше обявен за опасна зона от италианските власти, като спазване на дистанция от населението и др., последните резултати показват, че участието в този мач неизбежно е свързано с положителния тест на около 35 процента от нашия отбор”, пишеше в съобщението на “Валенсия”/

 Нулевият мач в Милано има своя принос и за разпространението на заразата в Испания. 4 дни преди реванша срещу “Аталанта” “Валенсия” гостува на “Алавес” във Витория в среща от Примера дивисион, завършила 1:1. Тимът на домакините се превръща в огнище на коронавирус. Към “Алавес” е и баскетболният “Саски Баскония”, в който са регистрирани 12 заразени. Едва ли само двубоят в Милано е довел до трагедията с толкова много умрели хора от коронавирус в Бергамо. Вероятно обаче е съдействал за влошаване на ситуацията. И така мачът, който прокара пътя на “Аталанта” към един от най-големите успехи в клубната история, бе обявен за нулев.