Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван ескалира напрежението в района. В момента , в който Пелоси слезе на летището в Тайпе, световните агенции предадоха, че самолети на китайските военовъздушни сили пресякоха Тайванския проток.

Китай  не признава самостоятелността на Тайван, приема я като отцепила се  провинция, която в крайна сметка отново ще бъде под контрола на Пекин. От друга страна  Тайван се вижда като независима държава със собствена конституция и демократично избрани лидери.

Президентът на Китай Си Дзинпин е категоричен, че "обединението" с Тайван "трябва да бъде изпълнено" - и не изключи възможната употреба на сила за постигането на това.

Къде е Тайван?

Тайван е остров, на около 100 мили от бреговете на Югоизточен Китай.

Той се намира в така наречената "първа островна верига", която включва списък с приятелски настроени към САЩ територии, които са от решаващо значение за външната политика на САЩ.

Ако Китай превземе Тайван, някои западни експерти предполагат, че това може да застраши американски военни бази чак до Гуам и Хавай.

Но Китай настоява, че намеренията му са чисто мирни.

 

Тайван винаги ли е бил отделен от Китай?

Историческите източници предполагат, че островът за първи път попада под пълен китайски контрол през 17-ти век, когато династията Цин започва да го управлява. След това, през 1895 г., те предават острова на Япония, след като губят първата китайско-японска война.

Китай отново превзема острова през 1945 г., след като Япония губи Втората световна война.

След избухването на  гражданската война между националистическите правителствени сили, водени от Чан Кайши, и Комунистическата партия на Мао Цзедун, контролът е поет от комунистите през 1949 година.

Чан Кайши и това, което е останало от националистическата партия - известна като Гоминданг – бягат  в Тайван, където управляват през следващите няколко десетилетия.

Китай  се позовава на тези факти от историята,  за да докаже, че Тайван първоначално е бил китайска провинция. Но тайванците посочват същата история, за да твърдят, че те никога не са били част от съвременната китайска държава, създадена за първи път след революцията през 1911 г. - или от Китайската народна република, създадена при Мао през 1949 г.

Оттогава Куоминдан е една от най-известните политически партии в Тайван - управляваща острова през значителна част от историята му.

 

В момента само 13 държави (плюс Ватикана) признават Тайван за суверенна държава.

Китай упражнява значителен дипломатически натиск върху други страни да не признават Тайван. Министърът на отбраната на Тайван каза, че отношенията с Китай са най-лошите от 40 години насам.

 

Може ли Тайван да се защити?

Китай може да се опита да постигне "обединение" с невоенни средства като укрепване на икономическите връзки, но при всяка военна конфронтация въоръжените сили на Китай биха превъзхождали тези на Тайван.

Китай харчи повече от която и да е друга страна, с изключение на САЩ, за отбрана и може да разчита на огромен набор от военни средства - от военноморска мощ до ракетни технологии, самолети и кибератаки.

Голяма част от военната мощ на Китай е съсредоточена другаде, но по отношение на активния персонал, например, има огромен дисбаланс между двете страни.

При открит конфликт някои западни експерти прогнозират, че Тайван в най-добрия случай би могъл да се стреми да забави китайска атака, да се опита да предотврати десант на китайски амфибийни сили на брега и да организира партизански удари, докато чака външна помощ.

Тази помощ може да дойде от САЩ, които продават оръжие на Тайван. Досега политиката на Вашингтон на „стратегическа двусмисленост“ означаваше, че САЩ умишлено не даваха отговор дали и как ще защитят Тайван в случай на нападение.

В дипломатически план САЩ в момента се придържат към политиката на „Един Китай“, която признава само едно китайско правителство – в Пекин – и има официални връзки с Китай, а не с Тайван.

Но през май президентът на САЩ Джо Байдън втвърди позицията на Вашингтон. Запитан дали САЩ биха защитили Тайван военно, г-н Байдън отговори: „Да“. Белият дом настоя, че Вашингтон не е променил позицията си.

 

Влошава ли се ситуацията?

През 2021 г. изглежда Китай засили натиска, като изпрати военни самолети в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван, самопровъзгласена зона, където чуждестранните самолети се идентифицират, наблюдават и контролират в интерес на националната сигурност.

Тайван оповести публично данните за самолетни полети през 2020 г.

 

Броят на отчетените самолети достигна своя връх през октомври 2021 г. с 56 нахлувания за един ден.

Защо Тайван е важен за останалия свят?

Икономиката на Тайван е изключително важна.

Голяма част от ежедневното електронно оборудване в света - от телефони до лаптопи, часовници и игрови конзоли - се захранва от компютърни чипове, произведени в Тайван.

Една единствена тайванска компания - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company или TSMC - владее над половината от световния пазар.

TSMC е така наречената "леярна" - компания, която произвежда чипове, проектирани от потребителски и военни клиенти. Това е огромна индустрия, струваща почти 100 милиарда долара (730 милиарда паунда) през 2021 г.

Китайско поглъщане в Тайван може да даде на Пекин известен контрол върху една от най-важните индустрии в света.

 

Притеснен ли е тайванският народ?

Въпреки неотдавнашното напрежение между Китай и Тайван, изследванията показват, че много тайванци са сравнително безпроблемни.

През октомври 2021 г. Тайванската фондация за обществено мнение попита хората дали смятат, че в крайна сметка ще има война с Китай.

Почти две трети (64,3%) са отговорили, че не.

По материали от BBC.