21-тонната китайска ракета ще падне на Земята след 2:30 ч. московско време на 9 май. Това съобщи "Роскосмос". Очакваното място е южно от Индонезия в района на Тиморско море.

Oт дни “Чанчжън 5В” обикаля в орбита около планетата със скорост 27 600 км/ч. На 29 април Китай изстреля “Чанчжън 5В” с първия модул на новата си космическа станция “Тианхе”, която е в процес на изграждане. След доставянето на товара обаче основното тяло на ракетата започна неконтролируемо да навлиза в земна орбита. Очаква се голяма част от летателния апарат да изгори във въздуха, тъй като атмосферата става все по-плътна на около 60 км височина от повърхността.

Частите, които не изгорят напълно, обаче ще паднат на Земята. Първото изображение на ракетата в орбита бе пуснато от италиански астрономи в петък. Те успели да видят, че “Чанчжън 5В” се движи изключително бързо и по време на снимката била на височина от около 700 км и изглеждала като светеща светлина. Приблизително 30-метровият модул би бил сред най-големите космически отломки, паднали на Земята.

Според астрофизика Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика на Харвард каза, че в найлошия случай ударът ще прилича на разбиване на малък самолет, но по протежение на стотици километри. Китай пък твърди, че “Чанчжън 5В” ще изгори почти изцяло при повторно навлизане в атмосферата на Земята, което представлява много малка заплаха за хоратa.