Гласоподавалите в Израел гласуват на предсрочни парламентарни избори, с които премиерът Бенямин Нетаняху се надява да спечели четвърти мандат като министър председател, предаде радио Voice of America, цитирани от Преса.

Последните социологически проучвания преди вота за 120-членния парламент показват, че консервативната партия на Нетаняху Ликуд изостава с няколко места зад лявоцентристкия алианс, воден от лидера на Ционистки съюз Исак Херцог.

След като никой кандидат не се очаква да спечели мнозинство в парламента, претендентите удвоиха усилията си да намерят подкрепа от по-малки групи, вариращи от комунистически и арабски партии до ортодоксални еврейски блокове.

Нетаняху свика изборите преди три месеца, когато се отказа от съюза със свои коалиционни партньори. Анализатори казват, че в същността си тези избори ще се превърнат в референдум за управлението на премиера.

Преди гласуването Нетаняху обърна предишната си позиция за палестинската държавност, като заяви, че никога няма да подкрепи палестинска държава, ако запази поста си.

„Смятам, че който цели да основе палестинска държава, просто осигурява територия на радикални ислямистки терористи, от която да извършват атаки срещу Израел – това е реалността, създадена тук през последните няколко години“, каза в понеделник израелският лидер.

TrafficNews.bg