Историческа мисия за потапяне с подводница с трима на борда до дъното на Марианската падина бе извършена от китайска подводница. Китай разпространи на живо кадри от водния подвиг, където се вижда батискафа, "паркиран" на дъното най-дълбоката подводна долина на планетата.

Батискафът, наречен "Борец", се спусна на повече от 10 000 метра (около 33 000 фута) в подводния изкоп в западната част на Тихия океан с трима изследователи на борда, съобщи държавната телевизия CCTV.

Само шепа хора някога са посещавали дъното на Марианската падина, което представлява вдлъбнатина във формата на полумесец в земната кора - по-голяма от връх Еверест, и с дължина повече от 2550 км (1600 мили).

Първите изследователи посетиха изкопа през 1960 г. на кратка експедиция, след което нямаше мисии цели 52 години докато холивудският режисьор Джеймс Камерън не направи първото самостоятелно пътуване до дъното през 2012 г.

Камерън описа мястото като "извънземна пустиня".

Видеозаписи, заснети и предадени от дълбоководна камера тази седмица, показват, че зелено-бялата китайска подводница се движи през тъмна вода, заобиколена от облаци от съдиментни структури, докато бавно се докосва до морското дъно.

Батискафът, който направи няколко гмуркания през последните дни, бе поставил по-рано този месец национален рекорд от 10 909 метра за пилотирани дълбоководни гмуркания след кацане в най-дълбоката известна точка на изкопа - " Чалънджър дийп". Световният рекорд е от 10 927 метра, поставен от американски изследовател през 2019 г.

Мисията излъчи първото в света видео на живо от "Чалънджър дийп"

Подводницата, оборудвана с роботизирани рамена за събиране на биологични проби и сонарни „очи“, които използват звукови вълни за идентифициране на околните обекти, прави многократни гмуркания, за да тества своите възможности.

Наблюдават се „много видове и разпространението на живите същества по морското дъно“, казаха учени на борда пред CCTV.

Налягането на водата в дъното на изкопа е смазващо - осем тона на квадратен инч, около хиляда пъти по-голямо от атмосферното налягане на морското равнище, но учените установиха, че тъмните, студени води на изкопа кипят от живот.

Китайските изследователи ще събират образци за своята работа, съобщи CCTV.

Предишни проучвания са открили процъфтяващи общности от едноклетъчни организми, оцелели върху органични отпадъци, които са се заселили на океанското дъно, но много малко големи животни.

Мисията също така ще проведе изследвания върху „дълбоководни материали“, каза CCTV, докато Китай напредва в дълбоководното копаене.

Този месец Пекин създаде съвместен учебен и изследователски център с Международния орган по морското дъно, който ще обучава професионалисти по дълбоководни технологии, както и провеждане на изследвания за добив на ценни полезни изкопаеми в дъното на океана.