Импровизиран мемориал на „Вагнер” се появи в Москва година след опита за поход на Евгений Пригожин и неговите наемници към руската столица. Анализатори описват случилото се като най-сериозното предизвикателство пред властта на Владимир Путин.

Бойци на паравоенната организация превзеха военен щаб в Ростов на Дон и изминаха половината път до Москва. Беларус се включи като медиатор и постигнатата договорка сложи край на 24-часовия бунт. Пригожин загина в самолетна катастрофа два месеца след случилото се, а паравоенната организация, създадена от него, беше разформирована.

Светлана, очевидец на събитията в Ростов на Дон разказа, че тогава настроението в Ростов е било особено. „В началото, хората се уплашиха, но после започнаха да излизат навън, от любопитство, да видят какво се случва. Започнаха да общуват с бойците и да се сприятеляват с тях. До вечерта вече ги изпращаха с възгласи: „Ура”, разказа Светлана.

„Много хора, с които говоря, имат усещането, че Евгений Пригожин все още е жив. Може би не физически, а по-скоро в нашите сърца. Жив е, щом хората си спомнят за него, той е жив”, каза  Александър.

„Не съм 100 процента съгласен с него, но ако го бях срещнал, щях да му стисна ръката - той каза много неща, които хората си мислят, но са твърде уплашени да назоват. Това е проблемът. И мисля, че затова много хора го подкрепиха”, обясни американски наемник.

Междувременно руското издание „Комерсант” съобщи, че руските служби за сигурност са арестували в Петербург бившия топ мениджър на медийния холдинг „Патриот”. Иля Горбунов. Той е бизнесмен и основател на частната военна компания ЧВК „Вагнер”. Заедно с него е арестуван и главния редактор на информационния портал „Конкретно.ру” Кирил Метелев.