Протестиращите развяваха плакати, осъждащи Орбан, чиято популярност сериозно намаля в последните месеци въпреки трите му победи на избори през 2014 г. Около 5000 протестиращи демонстрираха пред операта в Будапеща. Те изразиха тревогата си от политиката, която според тях ги отдалечава от Запада и засилва връзките с Русия.

„Тревожно е, че правителството на Орбан излага Унгария на руското влияние", казва 61-годишният Робърт Гомбкото. Той дава за пример заема от 10 милиарда евро, който Русия предостави на Унгария за разширяване на ядрените ѝ централи.

Други протестиращи изразиха опасенията си от политиката на правителството за централизация в областта на образованието и публичната администрация.

„Във всички аспекти на нашия живот се страхуваме от завръщане на централизирана система като тази от времето на комунизма и срещу която моето поколение се разбунтува", каза 53-годишната преподавателка Ева Бари. Протестиращите разкритикуваха остро политическия елит, който управлява страната след свалянето на комунизма преди 25 години.

„Осъждаме партиите от последните 25 години... Не можем да очакваме от държавата да мисли вместо нас", каза един от организаторите на протеста Золт Варади.

Протести разтърсват Унгария от октомври, след като консервативното правителство на Орбан предложи данък върху използването на интернет. Впоследствие този проект беше изоставен. Организаторите на протеста призоваха за нова демонстрация на 1 февруари, в навечерието на посещението на германската канцлерка Ангела Меркел в Будапеща.

TrafficNews.bg