На атлантическото крайбрежие на Франция днес и утре се очаква най-големият прилив през XXI век, като височината му ще бъде сравнима с тази на многоетажна сграда, съобщиха в."Фигаро" и РИА "Новости". Природният феномен е привлякъл хиляди туристи.

Най-голям е напливът им в Мон Сен Мишел, в залива Сен Мишел на историческата област Нормандия, Северозападна Франция, където е една от френските забележителности, съобщи бта.

Бенедиктинското абатство от XI в. е така разположено, че по време на всеки прилив се превръща в остров. На Мон Сан Мишел амплитудът на прилива е 14, 15 метра, което е малко над четириетажна сграда, пише в."Фигаро".

Френските медии информират също, че да се любуват на "прилива на века" на Мон Сен Мишел са пристигнали външните работи и международното развитие на Франция Лоран Фабиюс и министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

Най-висок обаче е приливът в залива Фънди на Атлантическото крайбрежие на Канада. Близо до пристанището Монктън нивото на водата по време на природното явление се покачва с 19 метра.

TrafficNews.bg