Във временно окупирания Крим през нощта на 7 октомври са избухнали експлозии, в резултат на които е лумнал пожар на летищата Белбек и Саки. Според съобщения в местните медии петролно депо във Феодосия също гори.

Отбелязва се, че първите експлозии са отекнали в 23:30 часа, те са били 12-15. Около час по-късно отекнала втора серия от експлозии.

Руското министерство на извънредните ситуации обяви въздушна опасност на цялата територия на окупирания украински полуостров.

Отбелязва се, че около полунощ самолет е изстрелян от летище Белбек, а час по-късно там е избухнал силен пожар. В момента източникът му е неизвестен, но местни канали в Telegram съобщават за нападение от украински БПЛА, свалени от руската ПВО.

Около 4:30 ч. във Феодосия прогърмели три мощни експлозии, в резултат на които се запалила нефтена база в града. Местни източници добавят, че пожарът във Феодосия е видим дори за жителите на Кировски, който се намира на 25 километра.

Според изданието Astra, пожарът е избухнал в най-големия претоварен пункт за нефтопродукти в Крим АО "Морски нефтен терминал". Отбелязва се, че на полуострова има само два такива терминала, като вторият се намира в Севастопол.

Петролното депо вече беше атакувано и на 3 март 2024 г. Тогава на територията на АД "Морски нефтен терминал" паднаха едновременно 4 дрона. Повреден е главният тръбопровод за изпомпване на гориво. Базата беше атакувана и през декември и ноември миналата година.

Според местни медии димът се издига в три "стълба" в нефтеното депо във Феодосия. Това може да означава три основни източника на запалване.

Според Олег Крючков, съветник на ръководителя на окупационната администрация на Крим, потвърди, че в нефтеното депо е избухнал пожар. Той допълни, че на място вече работят спасители.

Заради пожара в нефтеното депо във Феодосия движението в града беше частично блокирано.

Крючков добави, че няма пострадали хора.

Снимка: Кримски вятър

Превод: GlasNews.bg