Екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД, преди "Ислямска държава в Ирак и Леванта", ИДИЛ) обяви във видеозапис, че е екзекутирала американския заложник Питър Касиг, отвлечен през 2013 г. в Сирия, съобщава БТА.

"Ислямска държава" разпространи в ислямистки сайтове в неделя запис, показващ маскиран мъж, стоящ до отрязана глава, който твърди, че е обезглавил хуманитарния работник Касиг, предаде Франс прес.

Видеозаписът, който е дълъг повече от 15 минути, показва, че Касиг е обезглавен заедно с още "десетки" други мъже  масова екзекуция на сирийски войници.

26-годишният американец от Индианаполис попадна в плен на радикалната групировка през октомври 2013 г. в Източна Сирия. Той е ветеран от войната в Ирак, основал хуманитарна организация за доставки на медицинско оборудване за бедстващите сирийци.

"Ислямска държава" от август насам пое отговорност за обезглавяването на четирима западни заложници – двама американски журналисти и двама британски хуманитарни работници. 

Джихадистите използват убийствата като съобщения срещу западните сили и настояват за преустановяване на водената от САЩ въздушна операция срещу групировката в Близкия изток.

TrafficNews.bg