Минаха точно две години от опустошителния пожар, който почти унищожи парижката катедрала Нотр Дам и готическата икона. Парижка „Света Богородица“ все още не е напълно възстановена. Но ректорът на 850-годишната сграда обяви, че се надява скоро да бъде постигнати желаните резултати.

Пожарът, който избухна рано вечерта на 15 април 2019 г., смая целия свят. Той разруши покрива на катедралата и събори нейния шпил, но пожарникарите спасиха главните камбанарии и външните стени от срутване.

„Това бе духовен, физически, психологически тест. Виждате как катедралата ви гори. Не можете да направите нещо, без просто да се доверите на пожарникарите. И сега, две години по-късно, надеждата ме кара да продължа“, каза монсеньор Патрик Шове, ректорът на катедралата, пред Euronews.

Шове добави, че действителният проект за реставрация може да започне официално до края на годината и да приключи през 2024 г.

Френският президент Еманюел Макрон си постави тази година като цел да завърши вътрешната реставрация на катедралата, в съответствие с кога Париж ще бъде домакин на Олимпиадата. Осигуряването на катедралата е била необходима, но скъпа първа стъпка от процеса, оценена на 160 милиона евро. В него се включва премахване на витражите, проверка на гаргите, премахване на развалини и инсталиране на защитни мрежи в хора за улавяне на падащи камъни. Усложнено е от скелето, издигнато за ремонтни дейности преди пожара. Огънят стопи скелето, оставяйки около 200 тона заплетена мрежа от изгорял метал. Вече е монтирано чисто ново скеле.

„Впечатляващо е, защото вътре има гора от скеле, която върви чак до сводовете, с цялата височина на катедралата. Има асансьор, който ви позволява да се качите, което е необикновена гледка, тъй като никога не бях виждал трезорите толкова отблизо“, каза Шове.

Но проектът срещна справедливия си дял от проблеми, като работата беше спряна за кратко за замърсяване с олово през лятото на 2019 г. и пандемията на COVID-19 през пролетта на 2020 г.

Топенето на шпила и покрива предизвика замърсяване на оловото на площадката и околните райони. Сега организация с нестопанска цел е подала жалба, че замърсяването с олово и рискът за хората в района не са били адекватно управлявани от властите.

Шове заяви, че междувременно влизането в строителната зона на катедралата е силно регулирано. Докато катедралата все още е замърсена, "ще трябва да направим целия този протокол, който отнема много време", добави той.